24. 4. 2024

Covid-19 in kapital: mlade na cesto!

Multiethnic Group of Teenagers Outdoor

Upam, da bodo zdaj tudi mladi le spoznali, da gre zares. Pandemija koronavirusa bo imela svoje dolgotrajne posledice. Mladi bodo spet nasrkali in do kdaj bodo to še molče spremljali. Cilj kapitala je samo eden, ne glede na žrtve. Ne bom ga ponavljal.

Pa naj se vrnem samo v Slovenijo. So to naključja, da je v Sloveniji zmagala kapitalistična opcija z vlado Janeza Janše? Ja, kar zgražajte se zdaj nad menoj. Samo pojdite na relevantne in nerelavantne medijske vire, da vam ne bom znova in znova pojasnjeval, kam so umerjeni doslej sprejeti ukrepi.

Pa vendar! Si veleumna slovenska vlada upa objaviti, koliko ljudi, še posebej mladih, je v teh dneh že izgubilo službo? Bo tudi za to skupino ljudi kdo poskrbel za psihosocialno in materialno pomoč? Saj bi objavili, pa njih to sploh ne zanima. Briga jih, kaj se dogaja z brezposelnimi, ki z malo delovne dobe ostajajo prepuščeni samemu sebi!

Ne verjamete?

Sigurno imate tudi svoje otroke, ki se srečujejo s tem? Pa vendar se sprašujem, ali se kapitalistični oblastniki zavedajo, da ni glavni problem bolezen Covid-19. Glavna preokupacija oblasti (pa ne samo v Sloveniji) je interes kapitala. Pa naj bo to “majhnih” in velikih lastnikov kapitala.

Si predstavljate ljubljanskega podjetnika, ko že dva dni po “zaprtju” javnega življenja zaposlene mobingira, da nima denarja za plače in jim ponuja v podpis pogodbe o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja? Si predstavljate ljubljanskega podjetnika, ki že nekaj dni po zaprtju, zaposlene obvešča, da ni denarja za naslednje plače?

Kakšni podjetniki so to, če imajo jahte na morju in drage avtomobile in živijo luksuzno življenje, nimajo pa denimo na zalogi denarja za vsaj dvomesečne plače?

Ja, kar udarite po meni! Zavedajte se, da so lastniki kapitala tudi tisti “mali” podjetniki, ki jim prevladuje zgolj interes zaslužka nad interesom delavcev, ki mu ustvarjajo ta kapital! Tisti lastniki kapitala, ki zaposlenim kažejo obraz milostljive osebe, pa se takoj vrnejo v svoje lagodno življenje, čim zaposlenim obrnejo hrbet!

Seznanjen sem z kar nekaj primeri tovrstnega obnašanja v teh dneh. Torej, kdo bo pomagal tej mladi generaciji. Kaj je zanje bolj nevarno, bolezen Covid-19 ali negotovost in izguba socialne varnosti?

Zato trdim, da je verjetno Covid-19 prinesel zelo resno streznitev, da se tudi mladi uprejo kapitalističnemu izkoriščanju. Covid-19 bo vsaj prehodno potuhnil, socialni reveži pa bodo ostali. Ostali pa bodo tudi vsi omenjeni kapitalisti, le še bogatejši bodo. Do kdaj še?

P.s.: Izjeme med kapitalisti, o katerih govorim, le potrjujejo pravilo. In ker so le izjeme, je tako kot je!

Dodaj odgovor