25. 4. 2024

Cyclanthera pedata, najpogosteje pa se uporablja ime achocha (ačoča). V Andih je poznana kot caigua ali caihuatudi kot achocha. Gojimo jo zaradi plodov, ki se večinoma uporabljajo kot zelenjava. Menijo, da ačoča izvira iz regij gorovja Andov v Peruju in Boliviji in je bil pomemben pridelek hrane za Inke. Vendar pa se ačoča že sto let goji po celotni Južni Ameriki, Srednji Ameriki, Mehiki in na Karibih, zato njen specifični izvor ni jasen. Njena uporaba sega več stoletij nazaj, kar dokazujejo starodavne fitoorfne keramike iz Peruja, ki prikazujejo plodove.

Rast je bujna. Cyclanthera pedata zraste v dolžino do 12 m. V začetku rasti jo kaj hitro zamenjamo za japonski javor ali konopljo. Stebla so tanka, listi v obliki dlani pa so lahko dolgi tudi do 24 cm. Majhni cvetovi so lahko zelenkaste ali bele barve. Njeni cvetovi so majhni in človeku dokaj neopazni, vendar jih opraševalci dobro oprašujejo. Plod je svetlo zelen, jajčast, ukrivljen, 10 do 15 cm dolg, in se proti koncu zoži v rahlo krivino, kar mu daje obliko copata. Ko plod še ne dozori, dolg približno 5 do 7 cm, je plod zelo podoben kumaram z mehkimi užitnimi semeni, obdanimi s svetlo, mesnato in hrustljavo kašo. Plodove nezrele ačoče se jedo kot sveže kumare. Ko plod dozori, postane votel in raven, nepravilno oblikovana semena so trda in črna. Semena zrelih plodov ačoče odstranimo, zrele sadeže pa postrežemo nadevane kot paprike ali ocvrte, ocvrte ali pečene v drugih jedeh.

Plodove jemo, ko odstranimo semena. Napolnimo jih lahko z drugimi živili, kot sta riž ali meso, ter jih nato skuhamo. Mladi poganjki in listi se lahko jedo tudi kot solato. Plodovi so vir kalija, magnezija in fosforja. Sadna aroma je lahko podobna kumaram ali drugače brez okusa.

Ačoča je enoletnica. Čeprav je ačoča samooprašljiva, bosta dve ali več rastlin bolje obrodili kot le ena. Ker gre za hitro rastočo rastlino, je treba zagotoviti oporo, denimo mrežo ali žice. Ačoča bo rasla skoraj v vseh vrstah tal pod pogojem, da so dobro namočena. V vročem vremenu je potrebno redno zalivanje. Kljub temu, da prenašajo vročino in nekaj mraza, ačoče ne marajo zmrzali ali vetrovnih mest. Rastline so večinoma naravno odporne proti škodljivcem in boleznim.

Hranilna vrednost na 100 g:

Energetska vrednost: 17 kcal (71 kJ)
Ogljikovi hidrati: 4 g
Prehranske vlaknine: 0,7 g
Maščobe: 0,1 g
Beljakovine: 0,6 g

Vitamini               Količina  
Tiamin (B 1 )      3% 0,04 mg
Riboflavin (B 2 ) 3% 0,04 mg
Niacin (B 3 )       2% 0,3 mg
Vitamin C            17% 14 mg

Minerali               Količina
Kalcij     1% 14 mg
Železo   2% 0,21 mg
Magnezij             2% 8,4 mg
Fosfor   4% 26 mg
Kalij       3% 152 mg
Natrij     0% 0,91 mg

Druge sestavine               Količina
Voda     94,1%

Dodaj odgovor