29. 3. 2024

Cucurbita maxima je ena od vsaj štirih vrst gojenih bučk. Ta vrsta izvira iz Južne Amerike iz divjih vrst Cucurbita andreana pred več kot 4000 leti.  

Razvite so bile številne sorte Cucurbita maxima: Arikara, Banana, Boston, Buttercup, Candy Roaster, Hubbard, Jarrahdale, Kabocha, Lakota, Nanticoke, Turban. 

Različne vrste buč te vrste so bile v Severno Ameriko uvožene že v 16. stoletju. Z ameriško revolucijo so to vrsto gojila domorodna ameriška plemena po celotnem ozemlju današnjih ZDA. Do zgodnjega 19. stoletja je znano, da so bile v Severni Ameriki komercialno uvedene vsaj tri sorte iz semen, pridobljenih od Indijancev. Sekundarna središča raznolikosti vključujejo Indijo, Bangladeš, Mjanmar.  

Plodovi so različnih oblik, od zaobljenih do valjastih. Plodovi običajno ostanejo na rastlini, da dozorijo za jesensko pobiranje kot zimske buče. Ta vrsta vključuje različne buče (od nekaj do 100 kilogramov) in veliko in raznoliko zbirko drugih zimskih bučk, v barvah od modre do sive do bledo zelene do oranžne do večbarvne, različnih oblika in velikosti, ki segajo od zaobljenega do valjastega. Mnoge od teh zimskih bučk so znane po odličnem okusu. Rastline pri tej vrsti včasih imenujemo mehka stebla, ker imajo na splošno sadne peclje mehko, gosto, koreninsko teksturo. 

Jaz imam semena sorte, ki je precej sive barve. Slika je približna, bom pa videl, kakšne bodo zrasle prihodnje leto.

Dodaj odgovor