Rudi BREGAR

Vreme, vrt, sadovnjak, vinograd, potovanja, zanimivosti…

Goanski fižol (psophocarpus tetragonolobus)

3 min read

Krilati fižol (Psophocarpus tetragonolobus), znan tudi kot goanski fižol je tropska zelenjavna rastlina. Njegov izvor je najverjetneje Nova Gvineja. Obilno raste v vročih in vlažnih ekvatorialnih državah Južne in Jugovzhodne Azije. V jugovzhodni Aziji in na Papui Novi Gvineji je splošno znan, vendar ga gojijo le v majhnem obsegu. Krilati fižol je splošno priznan s strani kmetov in potrošnikov v južni Aziji zaradi raznolike uporabe in odpornosti na bolezni. Krilati fižol je bogat s hranili in vsi deli rastline so užitni. Liste lahko jemo kot špinačo, cvetove lahko uporabimo v solatah, gomolje lahko jemo surove ali kuhane, semena lahko uporabimo na podobne načine kot sojo. Krilati fižol je premalo izkoriščena vrsta, vendar ima potencial, da postane glavni večnamenski pridelek hrane v tropih Azije, Afrike in Latinske Amerike.

Vrsta krilatega fižola spada v rod Psophocarpus, ki je del družine stročnic Fabaceae. V rodu Psophocarpus so trajnice, ki se gojijo kot enoletnice. Psophocarpus vrste imajo gomoljne korenine in stroke. Plezajo tudi tako, da se poganjki (stebla) ovijejo okoli opore.

Rastlina raste kot plezalka do višine med 3 in 4 metri. Je zelnata trajnica, vendar se lahko goji tudi kot enoletnico. Na splošno je višji in opazno večji od navadnega fižola. Stroki fižola so dolgi med 15 in 22 cm in imajo štiri krila z robustnimi robovi, ki potekajo po dolžini. Koža je voskasta, meso pa v mladih strokih delno prosojno. Ko je strok popolnoma zrel, postane pepelnato rjave barve in poči, da sprosti seme. Velik cvet je bledo moder. Fižol je po uporabi in po hranilni vsebnosti podoben soji (predstavlja 29,8% do 39% beljakovin).

Celotna rastlina s krilnimi fižoli je užitna. Liste, cvetove, korenine in stročji fižol lahko jemo surove ali kuhane; stroki so užitni tudi, če so surovi in ​​nezreli. Seme je užitno po kuhanju. Vsak od teh delov med drugimi hranili vsebuje vitamin A, vitamin C, kalcij in železo. Nežni stroki, ki so najbolj uporabljan del rastline je najbolje, če jih jeste preden v dolžino presežejo 2,5 cm. Za obiranje so pripravljeni v treh mesecih po sajenju. Cvetovi se uporabljajo za barvanje riža in peciva. Mlade liste lahko nabiramo in pripravimo kot listno zelenjavo, podobno špinači. Koreninske gomoljne korenine imajo hranilni učinek. Imajo približno 20 % beljakovin. Korenine krilatega fižola imajo več beljakovin kot številne druge korenovke. Tudi listi in cvetovi imajo veliko beljakovin (10–15 %).

V semenih je približno 35 % beljakovin in 18 % maščob. Za kuhanje potrebujemo dve do tri ure, da uničijo zaviralce tripsina in hemaglutinine, ki zavirajo prebavo. Lahko jih jemo posušene ali pražene. Posušena in zmleta semena naredijo uporabno moko in jih lahko uporabimo za pripravo kave.

Krilati fižol je samooprašljiva rastlina, vendar mutacije in občasno prekrivanje lahko povzročijo spremembe v vrstah. Predhodna obdelava semen krilatega fižola v tropskem podnebju ni potrebna, vendar je namakanje semen povečalo stopnjo kalitve sadik. Kali že v tednu dni po sajenju.

Krilati fižol lahko zraste vsaj tako hitro kot primerljive stročnice, vključno s sojo. Rastline cvetijo 40 do 140 dni po setvi, stroki pa nastanejo približno dva tedna po oprašitvi. Tri tedne po oprašitvi strok postane vlaknast, po šestih tednih semena že dozorijo. Razvoj gomolja in pridelava cvetov se razlikujeta glede na genotip in okoljske dejavnike. Nekatere sorte krilatega fižola ne dajejo gomoljastih korenin. Krilati fižol je tropska rastlina. Vse sorte krilatega fižola rastejo ob podpori.

Ker je sprva rast krilatega fižola počasna, je pomembna pletev plevela. Krilati fižol lahko gojimo brez dodanega gnojila, saj ima rastlina na vozličih korenin bakterijo, ki fiksira dušik in omogoča, da rastlina absorbira dušik.

Čeprav krilati fižol uspeva v vročem vremenu in daje prednost vlagi, je prilagodljiv. Idealna rastna temperatura je 25 °C. Nižje temperature zavirajo kalitev, izjemno visoke temperature pa zmanjšujejo pridelek. Za največje donose bi morala biti zemlja v celotnem življenjskem ciklu rastline vlažna. Čeprav je rastlina tropska, lahko cveti v suhem podnebju, če jo namakamo. Če rastlina dozori v sušnem delu rastne sezone, so pridelki večji. Krilati fižol je učinkovit tudi kot pokrivni posevek. Torej je zelo učinkovit in primeren za zeleno gnojenje.

Dodaj odgovor