28. 3. 2024

Capsicum baccatum Linné, čili neštetih imen

qrf

Capsicum baccatum je pripadnik rodu Capsicum in spada med pet vrst udomačenih čilijev. Plod je ponavadi zelo mesnat. Na lestvici od 1 do 10 je pekoč za 6. Sorte čilijev  vrste C. baccatum imajo bele ali smetanasto obarvane cvetove, običajno z zelenim ali zlatim venčkom. Oprašujejo jih žuželke, so pa tudi samooprašni. Plodovi visijo navzdol.

Plodovi so res posebne oblike, zato so v različnih okoljih tudi dobili različna imena. Naštejmo jih nekaj: Božični zvon (Christmas Bell), Lanterna Rossa, Čilski zvon ( Chile campana),  Balloon Pepper, Škofovska krona (Bishop Crown), Škofovska kapa (Bishop’s Hat),  Orchid Pepper, Klovnovska kapa…

Čili vrste Capsicum baccatum oblikuje zelo lepe zvončaste plodove. Rastline lahko zrastejo v višino vse do 180 cm, so zelo robustne in tudi okrasne. Običajno potrebujejo več časa za zorenja kot druge vrste čilijev, vendar zato obilno rodijo. Sorta potrebuje veliko sonca in jo je treba redno zalivati. Lahko se goji na prostem, na sončnem mestu ali tudi v rastlinjaku. Rastlina lahko raste tudi več let, le shraniti jo moramo v svetel prostor, kjer temperatura ne pade pod 10 °C.

Čili je zelo aromatičen. Zaželeno je uživanje svežih plodov. Če ga želimo pripraviti za sušenje, ga je treba prerezati na polovico, da ne gnijejo. Popolnoma posušenega zmeljemo in je čudovit dodatek k mnogim jedem.

Čili ima sadni okus, ki spominja na aromo jabolk, breskev, orehov in citrusov. Na Karibih se masovno uporablja za njihove začinjene omake. Izjemna mesnatost in visoka aromatičnost so prava poslastica za ljubitelje pekoče paprike, vendar z manj invazivnim okusom kot pri sortah Habanero.

nor
qrf

Dodaj odgovor