Čajota

hdrpl
Najprej: čajota je vrsta poletne buče. Tehnično velja za sadež – podoben paradižniku – a verjetno ni nekaj, kar bi radi ugriznili kot jabolko. Izvira iz Mehike, zdaj pa jo gojijo v toplem podnebju po vsem svetu. Ima hrustljavo teksturo nezrele hruške, vendar ima blag, skoraj okus po kumarah.
Podobno kot drugo sadje ima tudi čajota veliko antioksidantov in vitaminov, zlasti vitamina B skupine, vitamina C, kalija in aminokislin. Ena skodelica čajote ima le 25 kalorij, le 0,2 g maščob, 6 g ogljikovih hidratov, 1,1 g beljakovin, 2,2 g sladkorja in 2,2 g vlaknin. Vendar pa je ogromna količina hranilnih snovi v olupku, zato bodite pozorni, da ga boste med kuhanjem in uživanjem ohranili. Učinkovito nadomešča škrobno zelenjavo za vse, ki želijo imeti ogljikove hidrate ali tisti, ki se prehranjujejo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
Lahko pojeste vse dele čajote (ne pozabite, da je največ hranilnih snovi v olupku), zaradi česar je vsestransko uporaben za kuhanje in uživanje.
Jejte ga surovega kot hrustljavo solato. Seveda jo prelijte z limetinim sokom ali kakšno pikantno začimbo ter olivnim oljem. Ker je blagega okusa, jo lahko začinite po kateri koli paleti. S čajoto gredo lahko drzne začimbe
Eden najlažjih načinov za začetek eksperimentiranja s čajoto je praženje. Vzemite 2 žlici olja po vaši izbiri + mleta paprika + 1 kilogram sesekljane čajote. Pečemo pri 180 do 200 °C od 15 do 20 minut. Nato dodajte sol, vendar šele potem, ko je čajota kuhana.
Deset impresivnih lastnosti čajote
- Čajota je bogata s hranilnimi snovmi, zlasti folatom (vitamin B9), medtem ko vsebuje malo kalorij, ogljikovih hidratov in maščob.
- Čajota vsebuje veliko antioksidantov – vključno z vitaminom C in miricetinom.
- Različne rastlinske spojine in vlaknine, ki jih vsebuje čajota, so dobra izbira za zdravje srca. Te spojine lahko izboljšajo pretok krvi ob znižanju krvnega tlaka in holesterola.
- Vlaknine in rastlinske spojine v čajoti lahko prispevajo k stabilizaciji krvnega sladkorja in izboljšanju občutljivosti na inzulin.
- Čajota je odličen vir folatov, hranila, potrebnega za pravilen razvoj ploda. Zato je čajota zanimiva za ženske, ki so noseče ali poskušajo zanositi.
- Nekatere raziskave kažejo, da imajo lahko spojine v čajoti protirakave učinke, vendar bi bilo za to potrebnih še več raziskav.
- Čajota vsebuje več antioksidantov, vključno z vitaminom C, ki lahko prispeva k mladostni koži in zmanjša vidne znake staranja.
- Raziskave kažejo, da lahko izvleček čajote zmanjša kopičenje maščob v jetrih in tako ščiti pred maščobnimi boleznimi jeter. Potrebnih pa je več dodatnih raziskav.
- Čajota ima malo kalorij in veliko vlaknin, zato lahko pomaga pri hujšanju.
- Flavonoidi in vlaknine čajote okrepiojo različne funkcije vašega prebavnega trakta.