24. 4. 2024

Tradeskancija (Tradescantia)

Tradeskancija (Tradescantia) je dobro poznana sobna rastlina, okrasna predvsem zaradi listov. Je popolnoma nezahtevna in se zlahka razmnožuje s potaknjenci skozi vse leto. Izvira iz Južne Amerike.

Listi so široki, jajčasto koničasti, pri dnu nekoliko srčasti. Listi so lahko intenzivno zeleni, belo-progasti in rdeče-vijoličasti, dolgi med 4 in 6 cm, poganjki so dolgi vse do pol metra. Marsikje jo poimenujejo tudi zimzelen.

Raste na svetlem do polsvetlem prostoru, ne prenaša pa močne poletne vročine ter seveda pozimi temperatur pod 12 °C. Redno jo zalivamo, ne sme pa biti preveč vode, ker začne gniti. Pred naslednjim zalivanjem se mora zemlja osušiti.

Obstaja več deset sort in večina raste kot sobna trajnica, lahko pa dobro uspeva tudi zunaj na prostem, vendar jeseni oziroma pozimi zmrzne. In prav to sorto predstavljam v tem prispevku. Če jo imate na vrtu, lahko postane zelo invazivna rastlina, saj se razmnožuje tudi s semeni, ki padajo na tla in naslednjo pomlad zrastejo številne nove rastline, ki jih je treba redčiti.

Dodaj odgovor