29. 3. 2024

Sončnice, okrasne

qrf

Sončnice sestavljajo rod Helianthus. V grščini helios pomeni sonce in anthos pomeni cvet. Rod, ki vsebuje približno 67 vrst naj bi izviral iz severne in južne Amerik. Danes so sončnice razširjene skoraj po vsem svetu.

Velik cvet sončnice, včasih velik do premera metra, je sestavljen iz rumenih cvetov in centralnega diska. Cvet je pravzaprav glava številnih cvetov, nabitih skupaj. Zunanji cvetovi so lahko rumeni, barvni, oranžni ali drugih barv. Ti cvetovi so sterilni. Sončnice so heliotropne, kar pomeni, da obrnejo svoje cvetove, da bi spremljale gibanje Sonca po nebu.

Večina sončnic je izjemno odporna in jih je enostavno gojiti, dokler tla niso prepojena. Večina je odporna na toploto in sušo. Primerne so za okras in rezano cvetje, zelo so privlačne za čebele in ptice.

Sončnična semena je najbolje posejati neposredno v tla, potem ko mine nevarnost spomladanske pozebe. Idealna temperatura tal je med 13 in 16 °C. Omogočite rastlinam veliko prostora, zlasti za nizko rastoče sorte, ki se bodo razvejale. Vrstice naredite približno 30 centimetrov narazen. Po tem, ko se zemlja segreje, od začetka aprila do konca maja posadite semena približno 6 centimetrov narazen. Kadar rastline zrastejo 10 centimetrov, jih lahko redčite. Posejte jih v različnih časovnih obdobjih, da boste ob cvetovi uživali dalj časa.

rbsh

Zanimivosti

  • Nekateri ljudje imenujejo sončnice “četrta sestra” v zvezi s tremi sestrami: koruzo, fižolom in bučo.
  • Nekatere kulture sončnice vidijo kot simbol poguma.
  • Sončnice niso uporabljali samo za kuhanje domorodnih Američanov, ampak tudi za zdravljenje; olje so uporabljali za zdravljenje kožnih bolezni.
  • Potrebujete hranilnik ptic? Shranite cele, suhe glave sončnic in jih pozimi obesite ven za ptice. Ptice bodo z veseljem nabirale okusna semena!
  • Anonimni kupec je leta 1987 za Sončnice Vincenta van Gogha plačal več kot 39 milijonov dolarjev!
  • Najvišja sončnica, ki je bila kdajkoli zabeležena, je bila gojena v Nemčiji leta 2014. Izmerila je na dobrih 30 čevljev in en centimeter visok!
  • Kansas je dežela sončnic, čeprav jih za predelavo največ vzgojijo v Evropi in Rusiji.
Slika Sončnice Vincenta Van Gogha kaže duševno povezavo ne le med umetnikovim imenom in sliko, temveč tudi med umetnikom in vplivom sončnic na razvoj umetnosti s pomočjo teh slik. Slike Van Gogha so spremenile perspektivo človeštva do umetnosti in življenja. Ta slika sončnic očara um in vas osupne v njihovi poenostavljeni lepoti.

Dodaj odgovor