13. 4. 2024

qrf

Gre za plodovko, ki obožuje toploto in z organsko snovjo res obilno zastrta tla. Je vzpenjavka, lahko jo tudi pustimo, da se plazi po tleh. Polna vode in nežnega okusa, melona vsebuje veliko karotenoidnih snovi. Te nas varujejo pred vplivi sončnih žarkov na kožo.

Melona je sadež, ki ponuja vrsto antioksidantov, fitonutrientov in elektrolitov, za katere je znano, da imajo pozitivne vplive na zdravje.

Hranila, ki jih najdemo v meloni, lahko pomagajo preprečevati oksidativni stres in številne vnetne bolezni, ki danes prevladujejo v zahodnih državah. Melona med drugimi hranili vsebuje dva posebna zaščitna fitonutrienta: karotenoide in kukurbitacine. To sta dve vrsti močnih antioksidantov, ki sta povezani s preprečevanjem bolezni, vključno z rakom, srčno-žilnimi in nevrodegenerativnimi motnjami. Prav tako pomagata ustaviti poškodbe prostih radikalov v telesu in upočasnita proces staranja.

Medtem ko imajo druge vrste sadja, kot so jagode, lahko višje ravni antioksidantov, se melono pogosto uživa v večjih količinah, kar posledično lahko nadomesti nižje ravni antioksidantov. To pomeni, da uživanje melone lahko dejansko bistveno poveča koristne ravni fitonutrientov v prehrani.

Melona je odličen vir vitamina C in vitamina A v obliki karotenoidov. Ta sadež je eden največjih sadnih virov vitamina A, vsebuje pa tudi kalij, vitamin K, magnezij, vlaknine in vitamine B, vključno s tiaminom, niacinom in folati.

Melona je sicer član družine cucurbitaceae ali buče. V to družino spadajo tudi kumare, lubenice in buče. Med temi rastlinami lahko vidite skupno lastnost, močno oranžno ali rumeno barvo. To kaže na njihovo vsebino antioksidantov, zlasti beta-karotena.

Vir: https://www.bobanpaukovic.com

qrf

Dodaj odgovor