29. 3. 2024

To je najboljša sorta za skladiščenje! Zgodovinska kumara Sikkim. Zreli plodovi so edinstveno rjasto rdeče barve in jih lahko jemo kuhane ali surove. V Aziji so kumare pogosto mešane ocvrte in so precej okusne. Ta sorta se goji v Himalaji in Nepalu. 

Kumara Sikkim je edinstvena v več pogledih, med katerimi je nenazadnje ta, da se lupina med zorenjem odebeli, porjavi in ​​razpoka kot lak, sčasoma pa je videti močno mrežasta in enaka meloni. Te lastnosti govorijo o njenem starodavnem afriškem poreklu in zelo tesnem sorodstvu s Cucumis melo. In te posebnosti so povzročile veliko zmedo, ko so kumaro Sikkim prvič predstavili evropskim vrtnarjem

Kumare Sikkim izvirajo iz Himalaje in so dobile ime po Sikkimu, državi v severozahodni Indiji. Poganjki so dolgi in močni, listi in cvetovi veliko večji od tistih pri kumarah, ki ste jih morda vajeni gojiti. Gojenje kumar Sikkim ni pretežko. Rastline imajo raje bogata, vlažna tla, zato jih je treba mulčiti, da ohranijo vlago. Plodovi se obirajo, ko so dolgi 10-20 cm. Če jih pustite dlje, bodo postali zelo žilavi in ​​oleseneli.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so mehke in izredno okusne.

Sir Joseph Hooker jo je prvič odkril v vzhodni Himalaji leta 1848. Tukaj je del tega, kar je napisal o njem: “Tako obilno je bilo sadje, da jih je na tisoče ležalo po vaških poteh, in vsak moški, ženska in otrok so jih jedli večkrat na dan, dneve in dneve. ”

qrf

Dodaj odgovor