28. 3. 2024

Hibiskus moscheutos – Močvirski hibiskus

Gre za močvirski hibiskus. Zimsko odporna rastlina z izjemnim barvnim spektrom cvetov v obliki krožnika do premera 25 cm. Cveti prvo leto, če ga posadimo dovolj zgodaj. Cveti v roza in beli barvi z rdečimi središči cvetov, beli, svetlo roza, svetlo rdeči in temno rdeči barvi. Potrebuje vlažna tla, zraste do 120 cm, cveti pa od junija do oktobra. Je medonosna rastlina. Če pa morate naročiti kakovosten esej o biologiji ali kateri koli drugi temi, potem je essaynow.net tisto, kar potrebujete. Priročen vmesnik za naročanje in 24-urna podpora, ki je vedno pripravljena pomagati.

Močvirski hibiskus doda nekaj tropskega izgleda vrtu

Močvirski hibiskus je hitrorastoč in čudovitega izgleda. Največ pozornosti pa pritegne s svojimi kot krožnik (do 20 cm) velikimi cvetovi, ki se začno odpirati sredi poletja.

Naravno izvira iz južne in vzhodne Severne Amerike, kjer raste v močvirjih in ob rekah. Spada med zelnate trajnice, saj mu nadzemni del v jeseni odmre in potem ponovno prične odganjati v pomladnem času, ko so temperature primerne. Preživi temperature do -34 °C. Obstaja veliko hibridov. Cvetovi se največkrat pojavljajo v barvah od bele, rožnate, rdeče in rumene z različnim centrom (očesom) cvetov ter različnimi črtami na cvetnih listih. Tudi listi so lahko v različnih barvah od zelene do bronaste in skoraj do črne barve.

Nameniti mu je potrebno dovolj prostora

V vrtu jim je potrebno zagotoviti dovolj prostora – v višino lahko zrastejo od 90 do 210 cm (odvisno od sorte), v širino pa zrastejo od 60 do 180 cm. Zelo dobro se počutijo v vlažnih ali tudi mokrih tleh. Najlepši so na polnem soncu. Posajeni v delno senco so pretegnjeni in z manj cvetovi, tudi barva listja (v kolikor ni zelena) se izgubi in se obarva v zeleno. V polni senci pa se sploh ne počutijo dobro, saj ne cvetijo ali pa zelo malo cvetijo. Cvetovi so manjši, barva listja, če ni zelena, pa postane zelena. Posadimo jih lahko tudi v dovolj velike lonce.

Spomladi se pozno zbudijo

Spomladi se zelo dolgo ne prebudijo. Tako lahko mislimo, da je rastlina propadla, vendar je v resnici še živa. Potrebno ji je dati čas, da prične z rastjo – včasih lahko odžene šele sredi meseca maja. Tako lahko močvirske hibiskuse kombiniramo z pomladanskimi čebulnicami in ko bodo čebulnice zaključile s svojo rastjo, bo močvirski hibiskus pričel s svojo rastjo.

Ko prično z rastjo, zelo hitro pridobivajo na višini. Cveteti prično sredi poletja in lahko cvetijo vse do jeseni. En cvet cveti približno en dan ali dva dni. Na višku cvetenja lahko proizvede do 20 cvetov, novi cvetovi pa se odpirajo vsak dan. Cvetovi so privlačni za številne žuželke – metulje, čebele in druge opraševalce.

V jeseni, ko zaključi z rastjo, ga porežemo nekje do 10 cm nad tlemi. Na novo posajene močvirske hibiskuse zaščitimo čez zimo. Ko pa so enkrat vraščeni, zimske zaščite ne potrebujejo več.

Vir: https://www.omorika.si/sl/Strokovni_clanki_vrtnarija_vrtnarstvo_drevesnica/Leto-mocvirskega-hibiskusa/

Foto: Yougardener

Dodaj odgovor