Rudi BREGAR

Vreme, vrt, sadovnjak, vinograd, potovanja, zanimivosti…

O vremenu tako in drugače in dolgoročne napovedi

17 min read

28. avgust 2019: Aktivno poletje, bo zima hladna?

Letošnje poletje je bilo v Sevnem z okolico zelo pestro. Izmenjavala sta se hladen in topel zrak, ker je bila Slovenija na vmesnem območju med toplim zahodnim in hladnim vzhodnim zrakom, meja pa je pogosto potekala prav na širšem območju Slovenije. Zato tudi ekstremni nalivi in na drugi strani tudi vroči dnevi.

S pričetkom meteorološke jeseni se v začetku septembra najverjetneje poletje za letos poslavlja. To seveda ne pomeni, da ne bo več sonca in toplote, pravi vročinski valovi pa nas najverjetneje ne bodo več dosegli.

Seveda pa se zastavlja vprašanje, kakšna bo zima? Po nekaterih podatkih in ocenah se nam zaradi še vedno toplega severa, zaradi požarov v Sibiriji in Amazonskem gozdu, obeta mrzel zrak v zimskih mesecih. Vendar, kot vedno, vreme je zelo nepredvidljivo in se lahko še marsikaj spremeni.

23. februar 2019: Topel prehod v meteorološko pomlad

Z jutrišnjem dnem začne zaradi dolgotrajne suše veljati splošna prepoved kurjenja v naravi za celotno državo. Tega ne pozabimo. Kot sem zapisal že v začetku februarja, je bil februar dokaj suh in razmeroma topel mesec, pa tudi zaključil se bo tako, saj se bodo zadnji februarski dan temperature približale skoraj 20 °C! Tudi v nadaljevanju bo potem suho in razmeroma toplo vreme. 

Tudi začetek marca bo razmeroma topel. Predvsem sredi dneva nas bo ob jasnem vremenu kar lepo grelo sonce. Suho vreme naj bi se nadaljevalo vsaj do 10. marca, seveda pa nas lahko vmes še preseneti kakšna kaplja dežja. V nadaljevanju v drugi dekadi marca naj bi se temperature nekoliko znižale, vendar kakšnega resnejšega mraza ni pričakovati, bo pa verjetno nekaj več oblakov in tudi nekaj padavin je pričakovati, čeprav tudi to ni preveč zanesljivo. Trenutne različne napovedi kažejo, da naj bi bil tudi marec kar malce preveč suh mesec. To so zgolj predvidevanja, saj se vremena z veliko zanesljivostjo ne da predvideti za en mesec vnaprej.

Vsekakor pa velja, da bo začetek pomladi razmeroma suh, tako da se bo v naravi lahko izpeljalo vsa pomladanska opravila, poleti pa nas lahko napada kar močna suša. Počakajmo…

2. januar 2019: Pred nami so predvsem hladne noči, v drugi polovici januarja lahko prava zima s snegom

Z današnjim dnem nad naše kraje s severnimi vetrovi prihaja polarni zrak. zato se bo precej ohladilo. Mrzle bodo predvsem noči in jutra, nekaj dni pa bodo tudi dnevne temperature okrog ledišča. Omembe vrednih padavin v prvi trejini meseca še ne bo.

Arktični zrak, ki danes prihaja v vzhodno Evropo in del Balkana (Slovenijo bo zgolj oplazil), bo na območju BiH, Srbije, Črne gore, Grčije, Bolgarije in Makedonije ponekod prinesel velike količine snega. Ogromno snega bo tudi v Turčiji. Ponekod bodo temperature za 10 stopinj nižje od poprečja. Ob Jadranu bo ponekod pihala orkanska burja.

Velike količine padavin bodo tudi na Norveškem, kjer lahko ponekod zapade tudi meter svežega snega. Precej burno bo tudi na območju Baltika, kjer pa bodo poleg snega tudi močni vetrovi.

Kaže pa, da bo še hladnejša druga polovica januarja, ko nas lahko pričaka prava zima z mrazom in nizkimi temperaturami. Kje so morebitni vzroki za to?

Glede na to, da se je v teh dneh stratosfera nad arktičnim območjem močno segrevala, se vremenski modeli za drugo polovico januarja in začetek februarja močno spreminjajo. Stratosfera je trenutno toplejša kar za 65 °C! Že večkrat sem pisal o tem, da se ob severnem polu mrzel zrak vrti okrog zemlje. Pravimo mu polarni vrtinec. Zaradi visokih temperatur v stratosferi pa bo polarni vrtinec oslabel in se bo celo razdelil na dva ali več manjših vrtincev.

Trenutno kaže, da se bo razdelil na dva vrtinca. Vse kaže, da bo močnejši ostal nad Evropo, manjši pa nad severno Ameriko.

Zato je po trenutnih podatkih pričakovati, da bo ta vrtinec pljusknil v Evropo in prinesel mrzlo vreme s snegom. Sneženje nas lahko zajame med 16. in 18. januarjem. Koliko časa bo vtrajalo, še ni jasno.

*
Wikipedija:
Stratosfera je plast Zemljinega ozračja v višini med 15 in 50 km nad zemeljsko površino.

V stratosferi nastaja ozon iz dvoatomarnih molekul kisika ob pomoči intenzivnega sončevega sevanja, predvsem iz ultravijoličnega dela svetlobe. V stratosferi se nahaja približno 90 % vsega ozona v atmosferi. Najbolj je skoncentriran na višini 20 km.

V zgodnjih 70. letih 20. stoletja so se pojavila vprašanja o nevarnosti tanjšanja stratosferske plasti ozona zaradi antropogenih vplivov.

29. december 2018: Po novem letu ohladitev

Do novega leta bo v Sevnem z okolico povsem običajno vreme z nizkimi temperaturami ponoči in relativno visokimi prek dneva. Takoj po novem letu pa se bo občutno ohladilo in nekaj dni so lahko tudi dnevne temperature pod lediščem. Prva tretjina januarja naj bi bila temperaturno pod dolgoletnim poprečjem, v nadaljevanju pa lahko pričakujemo višje temperature od dolgoletnega poprečja. Tudi padavin v prvi trejini meseca še ne bo, vsaj omembe vrednih ne. Padavine se bodo predvidoma začele pojavljati okrog 10. januarja, ko pa bo popustil tudi mraz.

Februar? Nekje poprečno vreme, morda na trenutke celo pretoplo. Pa marec? Povsem običajen mesec.

Pri tem pa moram poudariti, da lahko zaradi nenehnega vrtenja zelo hladnih zračnih mas ob severnem polu pride do močnih inercijskih sil, ki izplunejo zelo mrzel polarni zrak proti jugu. Kdaj in na katerem delu zemeljske oble se bo to zgodilo oziroma se lahko zgodi, pa je skoraj nemogoče napovedati, zato nas lahko v tem primeru nizke temperature (polarni mraz) dosežejo že v nekaj dneh.

8. december 2018: Proti koncu decembra bo hladno

Naslednjih nekaj dni bodo dnevne temperature še nad dolgoletnim povprečjem, jutra pa bodo predvidoma pod povprečjem najmanj do sredine meseca. Predvidoma konec decembra prihaja ohladitev.

Začetek januarja naj bi bil še hladen, potem pa kaže, da bodo temperature večinoma nad dolgoletnim povprečjem.

9. julij 2018: Povprečno poletje brez večinskih valov in precej pogostimi padavinami

Z začetkom julija se vračajo poletne temperature, vendar bodo pogoste padavine, tudi posamezne nevihte, ki so lahko zelo močne. Julija sicer ne bo rekordno padavin, vendar bodo pogoste. Verjetno bo padavin manj v drugi polovici meseca. Temperature bodo julija v okviru dolgoletnega poprečja, bodo pa od dneva do dneva lahko precej nihale, še posebej ob morebitnem poslabšanju vremena. Sicer pa bodo povprečne temperature večinoma med 25 in 30 °C, ob kakšnem poslabšanju je možna tudi ohladitev. Vsekakor temperature v okviru dolgoletnih poprečij. Morda se zgodi, da bodo jutranje temperature vsaj v drugi polovici julija večinoma nad dolgoletnim poprečjem.

Pa avgust? Nekaj poprečnega. Temperature avgusta bodo večinoma med 25 in 30 °C. Zadnja tretjina meseca je lahko nekoliko hladnejša, torej pod dolgoletnim poprečjem.

Podoben naj bi bil tudi začetek jeseni.

28. junij 2018: Z začetkom julija se vrača poletje

Očitno je napoved za junij kar držala. Zadnja tretjina je temperaturno pod dolgoletnim poprečjem, pa tudi neviht je bilo kar precej. Tudi neurij ni manjkalo  V Sevnem sicer ni bilo toče, je pa klestila že kak kilometer proti zahodu.

Poglejmo v počitniška meseca. Z začetkom julija se vračajo poletne temperature in tudi padavin v začetku julija ni pričakovati  Nasploh bo v juliju relativno malo padavin in nekatere rastline znajo imeti nekaj težav, ker je bilo vse doslej kar dobro namočeno. Seveda pa se tako kot letos nasploh ne bomo mogli izogniti poletnim nevihtam. Temperature bodo julija v okviru dolgoletnega poprečja. Na prelomu v drugo tretjino meseca bo nekoliko toplejše, ko se bodo temperature kar povzpele prek 30 °C. Sicer pa bodo povprečne temperature blizu ali okrog 30 °C. Manjši padec temperatur pod dolgoletno poprečje je predviden za konec meseca. Morda se zgodi, da bodo jutranje temperature večinoma nad dolgoletnim poprečjem, nekje med 15 in 20 °C.

Pa avgust? Nekaj poprečnega. Lahko je sušno. Zadnja tretjina meseca je lahko nekoliko hladnejša, torej pod dolgoletnim poprečjem. Tudi padavin ne bo veliko. Temperature avgusta bodo večinoma med 25 in 30 °C.

Podoben bo tudi začetek jeseni.

9. april 2018: Do konca aprila bo pomladno toplo brez nevarnosti pozebe

Po nekaj letih vse kaže, da aprila ne bo snega in tudi nevarnosti za pozebo ni. V naslednjih dneh bo nadpoprečno toplo, pa tudi do konca aprila bodo normalne pomladanske temperature z občasnimi plohami, to pa se za april pravzaprav spodobi. Padavin ne bo veliko, tako da pretirane moče ali poplav ne moremo pričakovati. Za prvomajske praznike kaže, da bo prijetno vreme za kurjenje kresov. Če bodo temperature v naslednjih dneh nekoliko nad poprečjem, pa so lahko dnevne temperature v zadnji tretjini aprila malce pod poprečjem. Poglejmo še v maj. Običajen maj s temperaturami, ki bodo v okvirih dolgoletnega povprečja. Ogrelo naj bi se proti koncu meseca. Tudi ne kaže na pretirane količine padavin, zaradi visokih temperatur aprila pa je lahko več ploh in neviht. Letos smo lahko torej dokaj mirni glede morebitne pozebe. Hladen zrak smo porabili v februarju in marcu.

Z malce špekulcije poglejmo še v junij. Zadnja tretjina je lahko nekoliko hladnejša od dolgoletnega poprečja. Posameznim nevihtam pa se ne bomo mogli izogniti.

27. marec 2018: Za konec velikonočnih praznikov se bo vreme izboljšalo

Ob začetku velikonočnih praznikov se bo vreme poslabšalo. Sreda bo še suha, v četrtek popoldne pa se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo ponoči nekoliko okrepile. Lahko tudi zagrmi. V petek bodo lahko prek dneva manjše padavine. V noči na soboto nad bodo  spet zajele padavine. V soboto bo deževno, lahko pade med 10 in 15 mm dežja. V noči na nedeljo bodo padavine počasi oslabele. V nedeljo bo oblačno, možne so posamezne plohe  Ponedeljek naj bi bil suh, zjutraj pa bo sveže. V torek so že možne manjše plohe, verjetnost zadnje pa se poveča v sredo.

20. marec 2018:  Moker april 

Na prvi astronomski pomladni dan (pomlad se je pričela danes ob 16:15. uri) lahko zapišem svojo vremensko napoved za april. Do konca marca bo razmeroma hladno in večinoma suho. Aprila pa je pričakovati najmanj aprilsko vreme s pogostimi padavinami, pa tudi temperature najverjetneje ne bodo presegale dolgoletnega poprečja. Prej bo prehladen kot pretopel. Skratka, za kakšno kopanje ali sončenje vsaj za več dni skupaj ne bo. 🙂

18. marec 2018:  Kaj se dogaja z vremenom v teh dneh? 

Še pred nekaj dnevi je kazalo, da bo ta konec tedna skupaj s padavinami prišel tudi zelo mrzel zrak iz severa, pri čemer bi nam natreslo okrog 30 cm snega. Kje je zdaj ta mrzel zrak?

Tokratno dogajanje je bilo že od samega začetka nepredvidljivo in se je stanje spreminjalo iz ure v uro. Kaj se je pravzaprav dogajalo?

V Sredozemlju se je izoblikoval ciklon s toplim in vlažnim zrakom, na severu pa anticiklon. Na drugi strani je bilo predvideno, da svoje prispevajo tudi začne mase z zahoda, iznad Atlantika. Po prvotnem načrtu naj bi hladen zrak prodrl proti jugu skozi srednjo Evropo in Balkan do Sredozemlja in severne Afrike.

Žal sredozemski ciklon tega scenarija ni dovolil, svoje pa so prispevale tudi zahodne zračne mase  Zato se je mrzel zrak zadržal nad srednjo Evropo in britanskim otočjem, od koder bo zdaj v glavnini potoval proti Franciji in Španiji ter naprej v severno Afriko

Slovenijo bo oplazil predvsem rob tega anticiklona, zato bodo do jutri zvečer še možne manjše snežne padavine. Prek naših krajev bo šlo največ mrzlega zraka od srede do petka, zato bo takrat tudi največ sončnih žarkov, vendar ponoči zelo mrzlo. Konec tedna pa se bo za mrzel zrak umaknil. Pa tudi v nadaljevanju nič ne kaže na pravo toplo pomladansko vreme, saj bo še do sredine tedna ob jutrih pod ali okrog ledišča.

13. marec 2018:  Občutna ohladitev v drugi polovici marca

V soboto nas bo zajela močna ohladitev iz severa, kar je sicer nenavadno za ta letni čas in se zgodi le nekajkrat v stoletju. Na severu nastaja anticiklon, v Sredozemlju pa bo nastal ciklon. To je idealna priložnost za prodor zelo mrzlega zraka s severa. Čeprav je težko natančno napovedati, kje se bosta anticiklon in ciklon srečala, vse kaže, da bo del tega procesa tudi nad nami. To pa pomeni močno mešanje mrzlega in vlažnega toplega zraka, kar lahko povzroči močne padavine, bodisi dež ali sneg.

Vsekakor lahko v soboto pričakujemo okrepljene padavine, kako nizko bo segla snežna odeja je težko napovedati, zanesljivo pa se bo proces stika obeh ciklonov končal s snegom. V nadaljevanju pa nas čaka vsaj en teden mrzlega vremena, ko bodo jutranje temperature globoko pod lediščem (tudi pod -5 °C), pa tudi prek dneva bodo nekateri dnevi zgolj okrog ledišča. Vsekakor pa bodo temperature za okrog 10 °C nižje od dolgoletnega poprečja. Skratka nenavadno vreme za drugo polovico marca. Še bolj podrobno pa v naslednjih dneh.

10. marec 2018:  Razmeroma hladna in mokra pomlad

Vse napovedi kažejo, da bo letošnja pomlad res bolj mokra. V marcu kakšnega pomladanskega sončnega vremena, ki bi zdržalo več dni skupaj, skoraj ne moremo pričakovati. Z izjemo začetka marca, ko so bile temperature globoko pod poprečjem, bodo v marcu tako jutranje kot dnevne tamperature nekje v okviru dolgoletnega poprečja, morda malo pod njim. April morda ne bo tako moker, vendar tudi preveč topel naj ne bi bil. Jutranjetemperature bodo okrog poprečja, dnevne pa morda celo malo pod dolgoletnim poprečjem. In če pogledamo še v mesec mladosti. Naj bi bil bolj stabilen z več sonca in manj oblakov, temperature pa bodo v okviru dolgoletnega poprečja.

5. marec 2018:  Za obilnimi količinami snega v nadaljevanju dež in možnost poplav

Sneženje z nizkimi temperaturami se poslavlja. Jutri bo prenehalo snežiti, proti koncu ni izključeno, da bi sneg lahko celo prešel v dež. V nadaljevanju pa se bo otoplilo in občasno bo deževalo. Zaradi velikih količin snega, ki so bo pričel topiti in padlega dežja, lahko pride do manjših poplav v dolinah okrog Sevnega, kjer tečejo potoki. Vse pa kaže, da bo nestabilno vreme s prekinitvami trajalo vse do sredine aprila.

22. februar 2018:  Za polarnim mrazom bo prišla razmeroma vlažna pomlad

Polarni mraz, ki nas bo dosegel v nedeljo in bo na temperature vplival vsaj do petka prihodnji teden, se bo sicer potem umaknil, vendar to še ne pomeni, da lahko pričakujemo pomladno vreme v nadaljevanju. Marec bo nestabilen in razmeroma moker. Bo pa prvi pomladni mesec (meteorološka pomlad se pričenja 1. marca) s temperaturami nekje v poprečju.

Prav tako pa napovedi kažejo, da tudi pomlad ne bo pomlad, kot jo morda pričakujemo. Vreme bo precej nestabilno, pogosto bodo padavine, niso izključene tudi močnejše, ki lahko skupaj s taljenjem snega povzročijo tudi poplave. Nič kaj obetavnega za letošnjo pomlad.

20. februar 2018:  Precej snega in polarni mraz

Že en teden opozarjam na “peklensko” vreme za konec februarja in začetek marca. Ta konec tedna lahko pade veliko snega, če se bodo vsi vremenski parametri sovpadli. Potem pa nas bo dosegel “peklenski” mraz, tudi do – 20 °C. Podrobno na Vreme, kjer pričakujem tudi vaša mnenja in napovedi.

Razvoj je še malce nepredvidljiv, zato spremljajte tudi na www.vreme.club, kjer so poleg podatkov v živo tudi desetdnevne napovedi za Sevno z okolico. Bo pa relativno “hudo”, saj bodo temperature za okrog 10 do 15 °C pod povprečjem za ta čas.

In ne recite, da strašim in da je bilo nekoč to nekaj običajnega. Morda res, ampak vsaj v zadnjih letih takšnega vremena nismo bili vajeni!

Trenutno kaže, da bo tudi prva polovica marca temperaturno pod dolgoletnim povprečjem.

16. februar 2018:  O vremenu do začetka astronomske pomladi

Letošnji februar bo temperaturno nekje v povprečju, temperature bodo nižje od povprečja predvsem konec meseca.  Večjih padavin do konca meseca ni pričakovati.

Prva polovica marca naj bi bila bolj nestabilna s pogostimi padavinami. Tudi dnevne temperature naj bi bile pod povprečjem, podobno bo tudi v drugi polovici meseca. Bo nekako običajen mesec s soncem, dežjem in snegom. Kakšnih ekstremno nizkih temperatur pa naj ne bi bilo, z izjemo morda sredi meseca.

15. februar 2018:  O snežnih padavinah v prvi polovici februarja

Močno sneženje v začetku meseca nad ne bi smelo presenetiti. Januar je bil nadpovprečno topel zaradi jugozahodnih vetrov, ki so prinašali tople začne gmote  Zato nad naše območje ni mogel prodreti blagem zrak in je bilo tudi ozračje precej suho. Toda so bila topla  zato se je dneh î usnje strani tudi topil. Tudi količine so se z nadmorsko višino hitro manjšajo  Ko je bilo v Sevnem že 40 cm snega, je Litijo denimo le pobelilo. V nadaljevanju tudi ni bilo tako mrzlo kot je bilo sprva predvideno. Vpliv s toplega juga je bil vendarle še vedno premočan. Se bodo pa zimske razmere še nadaljevale vsak do začetka marca.

1. februar 2018:  O vremenskem dogajanju v zadnjih dneh

Vremensko dogajanje v zadnjem mesecu morda le ni tako nenavadno. Če pogledate moje napovedi avgusta lani o nadpovprečno toplem Sredozemskem morju, si delno tudi lahko razlagamo dogajanje to zimo. Januar je bil nadpovprečno topel ob stalnih zahodnih ali jugozahodnih vetrovih, ki so k nam prinašali zrak,  ki je posušil naše območje in hladen zrak sploh ni mogel prodreti v nižje plasti. Zato je bilo pri nas tako malo megle in posledično več sonca in toplih dni.

Zdaj k nam prihaja hladen zrak iz severa, vendar se bo kar pošteno namučil, da bo izpodrinil toplega, ki že dolgo prihaja in vztraja na našem območju. Zato se v zadnjih dneh spreminja stanje iz ure v uro.

Trenutno so že občasne padavine  Do sobote bo predvidoma padlo okrog 40 mm padavin, kdaj bo dež prešel v sneg, pa je težko napovedati. Lahko že danes zvečer, lahko šele v drugem delu noči, lahko pa šele jutri prek dneva, ko se bodo padavine okrepile. Zato je tudi debelino snežne odeje težko predvideti. Zato bom dogajanje spremljal tudi prek dneva in vremensko napoved osveževal, če bo potrebno. Spremljajte jo prek naslova www.vreme.club, kjer je tudi izhodišče za on-line podatke vremenske postaje Sevno.

19. december 2017:  Turobni dnevi z meglo ali nizko oblačnostjo

Pred nami so turobni dnevi z veliko megle in nizke oblačnosti. In tako naj bi bilo večino tedna vse dokler ne bo zapihal veter in premešal zraka. Toplotna inverzija, kar je seveda značilno v decembru za Sevno z okolico.

11. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes še napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Le občasno bo rahlo deževalo, padavin bo zelo malo. Zaradi odjuge in posledično taljenja snega in dežja jutri, pa lahko narastejo okoliški vodotoki na običajnih mestih.

10. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes, ponoči in jutri napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Res nas bo zajela topla fronta z razmeroma močnimi JZ vetrovi, tako da se bo tudi v Sevnem veter okrepil, padavine pa v tako močnem obsegu ne bodo segle do Sevnega, saj bo glavnina padavin v J, JZ in Z Sloveniji. Seveda pa je v dani situaciji vsakšen dež dodatna obremenitev za okoliške potoke. Seveda pa opozarjamo na možnost lomljenja dreves, saj bo pihal veter, obenem pa je sneg še vedno na drevesih in bodo ob morebitnem dodatnem mokrem snegu in dežju še dodatno obtežena in obremenjena. Zato previdnost ob tokratnem poslabšanju zaradi lomljenja dreves ne bo odveč.

10. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes, ponoči in jutri napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Res nas bo zajela topla fronta z razmeroma močnimi JZ vetrovi, tako da se bo tudi v Sevnem veter okrepil, padavine pa v tako močnem obsegu ne bodo segle do Sevnega, saj bo glavnina padavin v J, JZ in Z Sloveniji. Seveda pa je v dani situaciji vsakšen dež dodatna obremenitev za okoliške potoke. Seveda pa opozarjamo na možnost lomljenja dreves, saj bo pihal veter, obenem pa je sneg še vedno na drevesih in bodo ob morebitnem dodatnem mokrem snegu in dežju še dodatno obtežena in obremenjena. Zato previdnost ob tokratnem poslabšanju zaradi lomljenja dreves ne bo odveč.

9. december 2017: Sneg nad pričakovanji

Vremensko dogajanje v zadnjih 24 urah je bilo zelo pestro. Že včeraj dopoldne je pričelo deževati v zahodni Sloveniji, vendar so se padavine vse do sredine popoldneva večinoma zadrževale v zahodni Sloveniji, saj je v višinah že dotekal hladen zrak, ki pa močnih toplih in vlažnih tokov v nižjih plasteh ni mogel izpodriniti. Proti večeru se je vlažna zračna masa le zrinila tudi nad osredno in vzhodno Slovenijo in ob 22. uri se je v Sevnem ob močnih padavinah pričelo hitro hladiti. Dež je se v trenutku spremenil v sneg in ob 22:40. uri je pričelo močno snežiti. S presledki je močno snežilo vse do 7. ure danes, potem pa so se začele padavine umirjati. Med 22:40. in 7. uro je zapadlo točno 30 cm snega, kar je malce nad presenečenji, glede na včerajšnje dogajanje v zraku pa nič nenavadnega.

5. avgust 2017

  • Vir slike: Severe Weather Europe

    Ligursko in Jadransko morje se je letos ogrelo precej nad poprečne dolgoročne temperature. Zato bo ob koncu vročinskega vala dovolj izhlapevanja iz teh morij, da lahko v nedeljo popoldne iz zvečer ter ponoči tudi v Sloveniji izzovejo zelo močna neurja s vetrom, točo in močnimi nalivi. To velja za območje vzdolž celotnega dela obrobja južnih Alp, torej tudi Slovenije.  Nevihtni pas bo predvidoma potoval od severnega Jadrana, prek zahodne Slovenije proti severni Hrvaški. V Sloveniji bo najhuje z vmesno prekinitvijo nekje med 18. uro v nedeljo in 3. uro v ponedeljek zjutraj. Bodite pripravljeni, saj se vročina noče posloviti tako zlahka.

    .

    .

4. avgust 2017

  • Sredozemsko morje se je letos segrelo nadpoprečno. To je lahko znak za jesenska močna neurja in padavine, ki bodo povzročale poplave! Povsem logično. Zaradi pretoplega morja bo voda izhlapevala in te tople in vlažne zračne mase se bodo nad celino srečevale s hladnim zrakom. To še zlasti velja za severno Italijo, zahodno Slovenijo in severozahodno Hrvaško.
  • Današnje temperature naj bi ob Sredozemlju, predvsem pa na Balkanu dosegle rekordne vrednosti. Ne samo letos, ampak tudi v dolgoletni zgodovini merjenj temperatur zraka. Marsikje so se temperature morja dvignile do 30° C in to vsekakor ni dober znak za jesensko vreme.
  • Ob zaključku tokratnega vročinskega vala lahko na posameznih območjih ob vdoru hladnejšega zraka pričakujemo lokalno in širše zelo močna neurja z vetrom nalivi in točo.

Dodaj odgovor