Recept za domače lepinje
Sestavine za 8 lepinj
8 dl vode (če je treba, jo dodate po potrebi)
10 velikih žlic olja
2 čajni žlički sladkorja
2 čajni žlički soli
1 kg moke
1 zavitek svežega kvasa oziroma 2 zavitka suhega kvasa
Postopek priprave in peke
Tako kot so sestavine zapisane na gornjem seznamu, jih po vrstnem redu zmešamo z mešalnikom. Če bo testo preveč trdo, lahko dodate še malo vode. Bolj ko bo testo mehko, večje luknje bodo kasneje nastale ob peki.
Nato maso vzhajamo, pustimo najmanj pol ure. Vzhaja naj počasi vendar enakomerno, zato jo lahko vzhajate tudi v pečici, vendar pazite, da ne bo prevroče.
Pekač pripravite tako, da ga obložite s peki papirjem, odvisno od vrste pekača. Vzhajano testo zajemate z veliko žlico in ga polagate na pekač. Iz testa naredite osem kupčkov in jih lahko oblikujete v kroge.
Preden pekač s testom daste v pečico, jo obvezno segrejte na 220 do 230 ° C in jih pečete običajno dobrih 15 minut oziroma dokler lepinje le rahlo ne porjavijo. Ne zapecite jih preveč, ker sodo sicer trde. Priporočam, da jih med peko pokrijete s folijo oziroma jih rahlo rosite.
Dober tek!