Sredi decembra so na Primskovem ustanovili novo kulturno društvo, ki združuje ženski pevski zbor, klenkarje, dramsko skupino, v začetku januarja pa so začeli tudi z vajami otroškega pevskega zbora. Društvo se imenuje »Prinskau«, ime pa so si izbrali v prvi omembi kraja iz leta 1258, kar kaže, da ima Primskovo že dolgo in bogato zgodovino.

Doslej so pevke delovale predvsem kot cerkveni ženski pevski zbor, ki bo svoje delo seveda nadaljeval. Ker seveda pevk ni v izobilju, bodo te pevke pele tudi v društvenem pevskem zboru. Odločili so se namreč, da bo to osrednji pevski zbor na Primskovem, ki k sodelovanju vabi še druge pevke, predvsem pa pevce, da bi zbor razširili še z moškimi glasovi. Po novem letu so z vajami pričeli tudi najmlajši (od 6 leta starosti do 5 razreda OŠ) v okviru otroškega pevskega zbora. Oba zbora vodi prof. Marta Steklasa.

Društvo šteje prek 20 članov in nadejajo se, da se bo število članov še povečevalo. In pri njihovem delu, zagotavljajo, jih nič ne bo ustavilo. Niti grožnje posameznikov, niti prepovedi, denimo, izvedbe silvestrovanja za vse mlade na Primskovem, niti »nasveti« naj se društvo ukvarja samo s posvetno vsebino. Odločeni so, da jih bo združevala predvsem kultura v najširšem pomenu.

Pevski zbor ima vaje vsako soboto ob 17. uri, ko se lahko pridružijo tudi nove pevke in pevci, vse krajane pa bodo o delovanju društva obvestili tudi pisno. Največji problem je v tem trenutku še vedno prostor za vaje in upajo, da se bodo uspeli dogovoriti za ustrezen prostor v kraju, da bi lahko izvajali najrazličnejše dejavnosti. Zdaj jim prostor nudi domači župnik Pavel Šporn. Sedež društva je na naslovu Gradišče 28, 1276 Primskovo.

Rudi Bregar