DCP04784
Udeleženci pohoda 2002 ob gasilskem domu na Libergi

Že na dan 16. popotovanja je Radio Slovenija poročal o izgredih in avtobusnih prevozih s cilja na Čatežu. Omenjeni radio je kasneje popravil informacijo in v večernem radijskem dnevniku korektno predstavil vso zadevo, da je do zastojev prišlo zaradi zares množične udeležbe. Prvotne informacije radia so povzeli tudi nekateri drugi mediji in že v soboto zvečer, je na teletekstu TV Slovenija pisalo, da je zaradi zastojev v avtobusnih prevozih na Čatežu moralo čakati več tisoč pohodnikov. Kako, če pa je bilo prodanih manj kot dva tisoč vozovnic, avtobusi pa so vozili neprekinjeno od 11. ure dalje. Od kod potem nekaterim informacije, da avtobusi sploh ne vozijo?

Presenečeni smo o takšnem načinu poročanja, saj so o tem poročali mediji, ki svojih novinarjev vsaj v popoldanskem času niso imeli na Čatežu. Od kod jim potem izkrivljene informacije?

Priznavamo, da je prišlo v konici do manjših zastojev v prometu. Vendar predvsem zaradi gostega prometa, pohodnikov na cesti, ovinkaste in delno tudi makadamske ceste iz Čateža proti Litiji, kjer smo zaradi pretočnosti morali zagotavljati izmenično enosmerni promet. Proti Litiji je neprekinjeno vozilo deset avtobusov od 11. ure dalje in do zastojev je prihajalo tudi zaradi neprimernega obnašanja posameznih pohodnikov, ki so grozili organizatorjem in voznikom, tolkli in razbijali po avtobusih, blokirali posamezne avtobuse, … Vse skupaj je samo dodatno oviralo prevoze. Naj povemo, da je bilo poleg tega tudi prek 100 posebnih avtobusov, ki smo jih morali po zelo slabih cestah vrniti nazaj proti Litiji.

Žal nam je, da so morali zaradi tega čakati predvsem pohodniki, ki so razumeli naša prizadevanja, da bi čimprej odpeljali vse udeležence, ki so se za to odločili. Vendar so se morali pač umakniti v ozadje zaradi nekaterih pohodnikov, ki so ovirali promet. Vsem tem udeležencem se za to opravičujemo.

Kljub nekoliko večji gneči na samih avtobusih kot minula leta, pa je zadnjih sedem avtobusov odpeljalo proti Litiji nekaj po 17. uri. Povsem zadnji avtobus je odpeljal okrog 18. ure s samo 10 pohodniki. Torej smo si maksimalno prizadevali, da odpeljemo prav vse pohodnike. In to nam je ob izredni množičnosti tudi uspelo.

Rudi Bregar