DCP02772
Na start so prišli tudi učenci iz raznih krajev Slovenije.

Letošnjega jubilejnega 15. popotovanja po Levstikovi poti ob 170 letnici rojstva Frana Levstika se je na zasneženo pot od Litije do Čateža odpravilo za več kot polovico manj udeležencev kot lani. Letos je precej ponagajalo vreme, saj je popotnike preko Grmad spremljalo tudi 20 cm svežega snega. Gost letošnjega popotovanja je bil dramatik Tone Partljič, ki je v svojem pozdravnem nagovoru opozoril na rabo in uporabo slovenske besede.

Popotnike so na vsakem koraku jih pričakali domačini s svojimi dobrotami, z domačo pesmijo in harmoniko in seveda z moštom. Na popotovanju so bili po znanih podatkih udeleženci iz vse Slovenije in sosednjih držav (omenimo številne planince iz Zagreba), med tujci pa je bil tudi Dalibor Marinović, 23-letni absolvent pravne fakultete iz Beograda, ki je Levstikovo pot našel na internetu in v Slovenijo pripotoval prav za to priložnost. Na cilju na Čatežu se je med pohodnike pomešala tudi domala polovica japonske skakalne reprezentance.

Prvič po trinajstih letih pa ni bilo Milana Kučana, predsednika Republike Slovenije, ki so ga obveznosti gnale na drugi konec sveta. Takole je zapisal v pozdravnem pismu:

DCP02797
Gost letošnjega popotovanja je bil dramatik Tone Partljič, ob njem je Stane Škrabar, eden izmed tistih, ki so zraven že od vsega začetka in župan Mirko Kaplja (od desne proti levi)

»Spoštovane pohodnice in pohodniki, prijatelji Levstikove poti, letos, žal te, nam tako drage poti ne morem prehoditi z vami. Delo me je odpeljalo na drugi konec sveta. Vendar bom tudi v New Yorku mislil na vas, posebej na sklepno slovesnost na Čatežu. Želim vam čim manj žuljev, dobre volje je itak vedno dovolj. Prihodnje leto se zagotovo vidimo.«

Med udeleženci jubilejne prireditve so bili tudi tisti, ko so sodelovali na vseh dosedanjih pohodih. Prejeli so srebrne značke Levstikove poti in prav je, da jih naštejemo: Stane Škrabar in Miroslav Kastelic iz Ljubljane, Jože Lipar iz Velenja, Marija Starin iz Doba pri Domžalah, Jože Kos, Tone Rozina, Boris Pantar in Tatjana Bizjak iz Litije, Fatima Mušič iz Kresnic. Iskrene čestitke, za njimi je že najmanj 330 km Levstikove poti.

Posebej velja omeniti več sto osnovnošolcev in srednješolcev iz vseh koncev Slovenije, žal pa tudi letos ni bilo šolarjev iz domačem okolju, če ne omenimo tistih, ki so se na pot odpravili »na lastno pest«.

Ob slovesu so si rekli »na zdravje, prihodnje leto se ponovno vidimo”.

DCP02793
»Bojčev« pravnuk Ivan Bajec pred »Bojčevo zidanico na Gobniku« v pogovoru z novinarko Tino. Tu naj bi pred poldrugim stoletjem nastajalo jedro potopisa.
DCP02783
Na Šinkovčevi domačiji na Gobniku je mošt tekel po žejnih grlih.
DCP02777
Ob stojnicah Društva podeželskih žena Gabrovka pri Weisovi zidanici se je trlo popotnikov…
DCP02810
Dalibor Marinović (desno) je prišel iz Beograda, da se je lahko veselil z drugimi na cilju popotovanja.