Paprike v kisli smetani
Za pripravo te čudovite priloge moramo imeti delno pekočo papriko. Po izvirnem receptu je seveda najboljša somborka. Recept je razmeroma enostaven. Pri nas je to zelo težko najti v trgovinah, v Srbiji pa je to prava specialiteta in niti ne tako poceni. 1 kg stane najmanj 5 €. V nadaljevanju vam bom predstavil recept.
Sestavine
– 1 kg paprike somborke (oziroma obvezno polpekoče)
– 400 g kisle smetane
– 500 g polnomastne skute
– 1 l polnomastnega mleka
– 250 g soli
Priprava
1. Najprej paprike očistimo pecljev in semen Papriko na dnu rahlo zarežemo, posolimo z vseh strani in pustimo stati približno eno uro.
2. Mleko solimo, in ga pristavimo na štedilnik, da zavre. Nato ga postavimo in povsem ohladimo.
3. Kislo smetano dobro zmešamo s skuto.
4. Paprikam odcedimo tekočino, ki so jo spustile in napolnimo s pripravljenim nadevom.
5. Na dno posode najprej damo nekaj nadeva in nanj eno poleg druge z odprtino navzgor zložimo papriko.
6. Tako zložene paprike prelijemo s hladnim osoljenim mlekom.
7. Postopek ponovimo, tako da naložimo še nove plasti paprike.
8. Tako pripravljene paprike pustimo odprte pri sobni temperaturi okrog 48 ur. Prekrijemo jih lahko z gazo ali servisom nikakor pa jih ne smemo zapreti.
9. V tem času redno odstranjujemo vso tekočino ki se nabira na vrhu paprik.
10. Po dveh dneh posodo dobro zapremo in hranimo v hladilniku. Uporabne so nekako 3 do 4 mesece.
Dober tek!