Rudi BREGAR

Vreme, vrt, sadovnjak, vinograd, potovanja, zanimivosti…

Paprike v kisli smetani

1 min read

PENTAX Image

Za pripravo te čudovite priloge moramo imeti delno pekočo papriko. Po izvirnem receptu je seveda najboljša somborka. Recept je razmeroma enostaven. Pri nas je to zelo težko najti v trgovinah, v Srbiji pa je to prava specialiteta in niti ne tako poceni. 1 kg stane najmanj 5 €. V nadaljevanju vam bom predstavil recept.

Sestavine

– 1 kg paprike somborke (oziroma obvezno polpekoče)

– 400 g kisle smetane

– 500 g polnomastne skute

– 1 l polnomastnega mleka

– 250 g soli

Priprava

1. Najprej paprike očistimo pecljev in semen  Papriko na dnu rahlo zarežemo, posolimo z vseh strani in pustimo stati približno eno uro.

2. Mleko solimo, in ga pristavimo na štedilnik, da zavre. Nato ga postavimo in povsem ohladimo.

3. Kislo smetano dobro zmešamo s skuto.

4. Paprikam odcedimo tekočino, ki so jo spustile in napolnimo s pripravljenim nadevom.

5. Na dno posode najprej damo nekaj nadeva in nanj eno poleg druge z odprtino navzgor zložimo papriko.

6. Tako zložene paprike prelijemo s hladnim osoljenim mlekom.

7. Postopek ponovimo, tako da naložimo še nove plasti paprike.

8. Tako pripravljene paprike pustimo odprte pri sobni temperaturi okrog 48 ur. Prekrijemo jih lahko z gazo ali servisom  nikakor pa jih ne smemo zapreti.

9. V tem času redno odstranjujemo vso tekočino  ki se nabira na vrhu paprik.

10. Po dveh dneh posodo dobro zapremo in hranimo v hladilniku. Uporabne so nekako 3 do 4 mesece.

Dober tek!

Dodaj odgovor