12. 4. 2024

Evodija je listopadno drevo, ki ga gojimo predvsem zaradi močno medovitih cvetov in okrasnih plodov. Zraste do višine 7 m. Ima temnozelene podolgovate liste, podobne jesenu.

Cveti avgusta z belimi cvetovi združenimi v socvetja premera 15 cm. Takrat je drevo dobesedno prekrito s čebelami. Še ko cvetovi odpadejo z drevesa so polni čebel in čmrljev. Čebelarji evodijo imenujejo tudi »čebelje drevo«. Iz cvetov se razvijejo drobne črne jagode, ki čez zimo pogosto ostanejo na drevesu in so dobrodošla hrana za ptice.

Izvira iz Azije in ni invazivna rastlina, zato jo brez bojazni lahko posadimo ob čebelnjak, vrt ali sadovnjak.

Rastlina je zelo iskana med čebelarji, saj cveti avgusta, ko mnoge avtohtone medonosne rastline že zaključijo s cvetenjem.

Evodija uspeva na sončni do polsončni legi. Dobro se prilagodi na različne tipe zemlje. Obrezovanja skoraj ne potrebuje, obrežemo jo le na začetku, da dobimo želeno obliko drevesa. Uspeva v rahlo kisli do bazični zemlji (pH 6-8). Ne potrebuje veliko vode. Je prezimno trdna rastlina, prvo leto jo je priporočljivo nekoliko zaščititi (zastirka). Zaželjena je tudi zaščita mladih rastlin pred srnicami.

Evodijo naj bi ob svojem čebelnjaku imel vsak čebelar. Še posebej je nepogrešljiva v poznem poletju, ko v naravi ni veliko cvetočih rastlin in so čebeljim družinam za razvoj zimskih čebel potrebna cvetni prah in medičina.

Evodija je dobrodošla tudi v vsakem sadovnjaku ali vrtu, saj s svojimi cvetovi privablja veliko koristnih žuželk (čebele, čmrlji, tenčičarice..), ki so potrebne za boljšo oprašitev in večji pridelek. Zaradi čudovitih cvetov in živorumenega jesenskega listja, je evodija tudi lep okras pred hišo ali v vrtu.

Dodaj odgovor