16. 4. 2024

Citronska begonija, vzgoja iz semena

Njeno latinsko ime je Citronella Geranium oz. znanstveno Pelargonium citrosum. Po domače ki rečemo kar citronela. Pravijo, da odganja komarje, vendar znanstvene raziskave tega niso mogle potrditi.

Citronela je trajnica. Rast in skrb za citronele sta enostavni. Rastlina je primerna tako za notranje prostore kot zunaj na balkonu ali vrtu. Temperaturna cona mora biti med 9 in 11. Primerne temperature za vzgojo so med 1 in 40 °C. Poleti jo torej gojimo na prostem, pozimi pa jo moramo spraviti v hladen in svetel prostor. Rastline rabijo najmanj 6 ur sončne svetlobe dnevno. Glede zemlje niso zahtevne, le dovolj odcedna morajo biti.

Kako razmnoževati s semenom?

Semena najprej operemo v hladni vodi. Nato jih razkužimo z 1-odstotnim kalijevim permanganatom, tako da jih vanj namočimo za dve minuti. Potem jih speremo s toplo vodo in jih v vodi namakamo 48 ur.

V lonček ali korito pripravimo peščeno zemljo in vanjo potresemo semena. Pokrijemo jih s pol cm mivke oziroma zelo rahle peščene zemlje. Zemlja se ne sme posušiti, zato jo vsak dan poškropimo z vodo.

In potem čakamo, da semena vzkalijo.

Dodaj odgovor