prenos
Alojzij Kastelic, župan občine Trebnje

Levstikova pot je turistični, kulturni in etnološki dogodek, največji v Sloveniji, zato se veselimo in težko pričakujemo Martinovo, ko se odvija Levstikov pohod. Na Čatežu namreč srečamo zadovoljne obraze tisoče pohodnikov, ki so prehodili Levstikovo pot, uživali v barvah narave in ponudbi ob poti.

Dejstvo je, da se med letom manj dogaja ob tej poti, nas navaja na misel, kako privabiti obiskovalce naših krajev tudi med letom.

Župani treh občin smo združili moči in v zadnjih letih poglobili sodelovanje. Upam, da bodo ta prizadevanja v prihodnosti rodila sadove, da se bo turizem razvijal v vseh letnih časih.

V občini Trebnje imamo veliko zanimivosti, ki jih želimo pokazati našim obiskovalcem. V naši občini živijo prijazni in gostoljubni ljudje, zato vabimo, da obiščete te kraje pod Zaplazom in cerkev na Zaplazu, romarsko središče novomeške škofije.

Etnoloških zanimivosti je dovolj na vsakem koraku, saj so gorice posejane z vinskimi hrami, Jurjeva domačija je še vedno kos času, na hribčkih pa ponosno stojijo cerkvice iz različnih obdobij.

Naši vinski hrami niso samo na ogled ampak nudijo tudi kulinarične in vinske dobrote, kjer si lahko ob ubranem petju in pogovoru s prijatelji privežemo dušo, uživamo ob dobri kapljici in hrani.

Organizatorjem vsakoletnega Popotovanja po Levstikovi poti ob jubileju iskreno čestitam, vsem pohodnikom in obiskovalcem želim lepo vreme, užitka poln dan, če se srečamo, pa tudi stisk roke in pozdrav.

Rudi Bregar, objavljeno v knjižici Levstikove poti, november 2011