Se bo sredi aprila vrnila zima?

Številni modeli pravijo, da nas bo v noči iz ponedeljka (16. april) na torek (17. april) dosegla izrazito hladna fronta s padavinami, lahko tudi nevihtami. Dogajanje je lahko precej burno. Izrazito se bo na hitro ohladilo, saj lahko v zelo kratkem času (ena do dve uri) temperature padejo tudi za 10 ali več stopinj Celzija. Meja sneženja se bo precej spustila.

Tako model ARSO vreme kot ameriški GFS in evropski model so si precej podobni. Dva izmed njih trenutno kažeta, da bi bila lahko temperatura v torek okrog 3. ure še okrog 15 stopinj, ko se bo zdanilo pa lahko samo še pet ali celo manj. Za natančen prehod fronte ne bom špekuliral. Lahko se zgodi že ponoči, lahko proti jutru ali celo v torek dopoldne.

Modeli pravijo, da se lahko meja sneženja spusti tudi proti dolinam, še največja verjetno je v SZ SLoveniji ter na Kočevskem in Notranjskem.

Trenutno predvidena napoved je zelo podobna nočnemu dogajanju iz 22. na 23. marec, ko je do jutra padlo tudi po 15 cm snega.

Do tja je še 10 dni, zato bom spremljal napovedi. Moram pa poudariti, da se o padavinah in ohladitvi strinjajo vsi trije vremenski modeli in da na to ohladitev sredi aprila opominjam že nekaj časa.

Ali se bo to res zgodilo, vam sporočim še pred poletnimi počitnicami. 😉

Dodaj odgovor