24. 4. 2024

Prva vremenska napoved za letošnje poletje

Severna polobla bo v prihodnjih mesecih pod vplivom spremembe oceanskih tokov. El Ninjo hitro slabi in krepi se topla La Ninja. Gre za tokove v ekvatorialnem Pacifiku, ki v veliki meri vplivajo tudi na vreme v Evropi. Hladni El Ninjo nam je prinesel toplo zimo in pomlad. Kaj ta sprememba v tokovih pomeni za letošnje poletje? Kaj nam prinaša La Ninja?

Ker atmosfera potrebuje nekaj časa, da se prilagodi prehodu iz EL Ninja na La Ninjo, se bo dejanski vpliv poznal šele jeseni in potem v zimi 2024/2025. Prehod bo potekal prav letošnje poletje in prav zanimivo bo spremljati, kaj se bo dogajalo. Ker La Ninja še ne bo v polni moči vplivala na vreme v Evropi, je trenutno še precej nejasno, kaj pravzaprav se bo zgodilo.

Prav zaradi prej omenjenih nejasnosti, ko bo prehod najintenzivnejši prav letošnje poletje, se dva najbolj znana in zanesljiva modela napovedi razlikujeta v ocenah. Gre za najbolj zanesljiv evropski model ECMWF in ameriški GFS. Kot vedno poudarjam… Gre za modele, ki na nek način napovedujejo predvidene scenarije, ki se odvijajo v daljšem obdobju, zato ni moč predvideti kratkih nekajdnevnih ali tedenskih anomalij. Bolj plastično: če bom zapisal, da bo naprimer julij povprečno zelo topel in suh, to še ne pomeni, da vmes ne pride do deževnega obdobja z občutnimi ohladitvami.

Ameriški model GFS za poletje napoveduje v povprečju višje temprature od dolgoletnega povprečja. To se nekako sklada tudi z napovedjo, da bomo imeli v prihodnosti v Evropi vedno več vročinskih valov. Padavin naj bi bilo več v zahodnem in južnem delu Evrope. Pa Slovenija? Lahko bi “padla” v vmesno območje med močo in sušo, čeprav model predvideva, da bo v povprečju pomanjkanje padavin. Torej vroče poletje, ker pa bomo nekako na mejnem območju, tudi letos niso izključeni intenzivnejši pojavi, ki se jim reče tudi neurja.

Evropski model ECMWF se v napovedih nekoliko razlikuje od ameriškega. Ta model predvideva, da bo območje nizkega tlaka večinoma na severnem delu Evrope, v južni polovici pa naj bi bil visok tlak. To lahko povzroči zelo visoke poletne temperature v južni polovici Evrope, vključno s Slovenijo. Temperature bi lahko ostale v okvirih dolgoletnega povprečja predvsem na severu in severovzhodu Evrope. Glede količine padavin je evropski model v napovedih še bolj skromen. Del srednje in večina južne Evrope bi lahko trpel zaradi suše. Skratka, vročinski valovi in suša.

Kaj lahko rečem za letošnje poletje? Če nekako povzamem oba modela, lahko zaključim, da bo letošnje poletje toplo, s podpovprečno količino padavin in nevarnostjo sušnih obdobij. Seveda pa se ob tem ne moremo izogniti intenzivnim vremenskih dogajanjem: visoke temprature, vročinski valovi, intenzivna dogajanja ob morebitnih hladnih frontah, možna so tudi neurja z vetrom, nalivi in tudi točo.

Toda dotlej je še daleč. Bomo jeseni videli, kakšno bo poletje. 😉 Jaz sem samo zapisal možen scenarij za celotno obdobje, kaj se bo dogajalo vmes, pa je zelo težko predvideti. Vreme je namreč zelo nepredvidljivo.

P.s.: Ne načrtujte dopusta samo na podlagi mojih napovedi. Ne pozabite posejati ali posaditi na svoje vrtove, ker vas bi bilo strah suše. Skratka, zaradi mojih napovedi ne odgovarjam za vaša dejanja in posledice. 😉

Dodaj odgovor