24. 4. 2024

O slovenskem zvončku G. nivalis

Morda veste koliko različnih zvončkov je že prepoznanih v Sloveniji? Izvedeli boste v nadaljevanju, tudi nekaj o tem, zakaj je za okolje zvonček tako pomemben.

Na Nizozemskem ima hortikultura bogato tradicijo, da ne govorim o Angliji. Za številne rastline je prav, da se vodi centralni register za celotno Evropo. Nizozemska ima center za EU že dolgo, še pred vstopom Slovenije v EU. In je prav, da ta register vzdržuje tudi vnaprej. Zvončki masovno rastejo v na relaciji od Francije prek Balkana do Turčije in Orienta. In na Zahodnem Balkanu je več različnih zvončkov kot v Sloveniji (v Sloveniji je samo ena vrsta).

To je ena plat zgodbe… Druga pa je zaščita posameznih rastlin. Marsikdo se sprašuje, zakaj so zvončki zaščiteni, če pa je konec zime vsa Slovenija bela. Zvončke je zaščitila EU še pred vstopom Slovenije in Slovenija mora spoštovati te predpise. Pa smo pravi Balkanci… Uradno je prepovedano izkopavanje čebulic (naj povem, da imajo zvončki prav posebno razmnoževanje in širjenje prek čebulic), pa jih ljudje vseeno izkopavajo. Uradno lahko nabereš samo toliko cvetov zvončkov, kot jih lahko primeš s tremi prsti. Pa lahko na tržnici vidimo, da jih prodajajo cele šope. Mi smo kar pozabili, da je nekaj pač prepovedano, če je prepovedano s predpisi. Ne samo ljudje, celo država ne spoštuje predpisov. Me prav zanima, koliko je bilo kaznovanih, če so izkopavali čebulice? Bi prej kaznoval kakšen evropski kot slovenski inšpektor. Pa je to enako pri drugih zaščitenih rastlinah. Miselnost v človeških glavah je totalno v podnu.

Pa še ena plat čudovitih zvončkov. Zvončki ne rastejo na območjih, kjer so pogoste poplave in se voda tam zadržuje dalj časa. Zvončki sicer potrebujejo vlago, ne pa močvirja. In njihovo rastno območje je včasih ponekod začrtano v črto. Zelo jasen naravni pokazatelj, kje nam na misel ne bi smelo priti, da bi postavljali hiše.

In še in še bi lahko našteval. Zato je še najmanj pomembno, kdo ima centralni register. Pomembno je, kako ravnamo s posameznimi rastlinami in kako njihov čudovite sposobnosti skušamo vključevati v vsakdanje življenje.

Saj vem, da sem zdaj zajel širšo problematiko kot si jo ti omenil v svojem komentarju. Lahko pa to svoje razmišljanje razširim na skrb tudi za številne druge rastline, ko se ljudje sprašujemo, zakaj so zaščitene. Zato ker so številne med njimi izreden pokazatelj podnebnih sprememb. Če jih seveda znamo in hočemo opazovati. In to pogosto zamerim kvazi “rastlinoljupcem”, ker samo tulijo, pa ne vedo zakaj! Ah, pa saj je isto z živalmi. 😉

Na slikah si oglejte nekaj različic slovenskega zvončka.

Dodaj odgovor