4. 3. 2024

Ob tokratni ohladitvi resnejšega sneženja ne bo

V zadnjih dneh sem pisal, da pride močnejša ohladitev. To sicer drži. Tudi padavin bo nekaj, vsekakor pa jih bo več na severni strani Alp. Ponavlja se scenarij iz preteklosti, ko se v takšnih primerih padavine ustavijo na severni strani, potem se zrak prek Alp dvigne, segreje in osuši, padavine Slovenijo preskočijo in se pojavijo na južnem Balkanu, ko se zrak spet ohladi in navlaži.

Saj bodo občasne padavine v naslednjem tednu, še posebej, če pride kak ciklon iz Sredozemlja, pri katerem pa ni jasno, če bo v kombinaciji s hladnim zrakom iz severa prišlo do resnejšega sneženja. Trenutno kaže slabo, saj bo meja sneženja večinoma previsoko. Saj se spomnite tistega izpred nekaj let, da je bilo za sneg le kakšno stopinjo ali dve preveč. Bo pa zato veliko snega padlo na severni strani Alp, v Bolgariji, Romuniji in vse do Ukrajine.

Temperature bodo ponekod precej nižje od dolgoletnega povprečja. Na južnem Balkanu se bosta torej temeljito spopadla mrzel polarni zrak in severa in za ta čas še vedno pretopel zrak iz Sredozemlja, kar bo na strani mrzlih gmot sprožilo močno sneženje, na drugi topli strani pa močan dež.

Pojasnil sem zelo po kmečko, ampak to je nekako to. 😉 V Sloveniji kakšnega resnejšega sneženja po nižinah po trenutnih modelih v naslednjih desetih dneh ni pričakovati.

Dodaj odgovor