4. 3. 2024

Res diši po zimi, mraz je zagotovljen

Ko se približujemo pričetku meteorološke zime, je pred nami nami relativno hladno obdobje

Ob priložnosti sem v napovedi za novembrsko vreme omenil, da bo lahko hladnejše od dolgoletnega povprečja proti koncu meseca in da se bo hladno vreme nadaljevalo v december. In ta napoved se očitno uresničuje.

Trenutni modeli kažejo, da se to dogaja prav zdaj. Evropo bo preplavil mrzel zrak. In mrzlo vreme naj bi v Evropi (tudi pri nas) vztrajalo v prvi polovici decembra. Vse kaže, da bosta letos tako božič kot novo leto brez snega. Ja, lahko se še spremeni, seveda, ampak tako nekako bo.

Zato v noči na soboto ni izključena kakšna snežinka tudi proti nižinam po Sloveniji. Količina padavin bo zelo majhna.

Vse pa kaže, da bi lahko dež prešel v sneg tudi v noči iz ponedeljka na torek ali v torek prek dneva, ko bi lahko tudi po nižinah padlo nekaj snega. Koliko ga bo, je težko napovedati, ker tudi količina padavin še ni povsem jasna. Če malce špekuliram, tam nekje na 500 metrih nmv lahko pade tudi 10 cm snega, večja verjetnost snega povsem do nižin pa je trenutno v JV delu Slovenije. Toda, količina padavin je nepredvidljiva.

Novo poslabšanje je predvideno za konec prihodnjega tedna, ko pa sta tako količina padavin kot morebiten sneg še zelo nedoločena.

Skratka, pred nami naj bi bilo vsaj tri tedne dokaj hladnega vremena. Ne skrbite, bomo nadomestili v januarju. 😉

Na slikah pa predvidena napoved za december 2023. Prva slika predstavlja povprečno temperaturo in druga povprečno količino padavin. Oba podatka sta seveda v primerjavi z dolgoletnim 30-letnim povprečjem.

Dodaj odgovor