7. 12. 2023

Tudi prva polovica avgusta bo nestabilna

V naslednjem tednu (30. 7. – 6.8.) lahko pričakujemo nestabilno vreme in skoraj ne bo dneva povsem brez padavin. Prva slika zelo nazorno pokaže ključni razlog, zakaj je letošnje poletje vreme tako nestabilno s tako silovitimi neurji. Večidel poletja je doslej razdeljena na hladnejši severni in toplejši južni del Evrope. In ker je ta meja prav na širšem območju tudi naše države, zelo pogosto zaradi premikanja teh zračnih gmot prihaja, da “mešanja” toplih in hladnih zračnih mas, ki zagotavljajo idealne pogoje za nestabilnost vremena z močnimi nevihtami in neurji. Tako bo tudi v času med 30. julijem in 6. avgustom.

In poglejmo še teden naprej za obdobje od 6. do 13. avgusta. Model GFS kaže, da bo ta hladnejši zrak preplavil večidel Evrope, zato bo ozračje tudi nad Slovenijo nekoliko bolj stabilno. Kar pa seveda ne pomeni, da padavin ne bo, čeprav se bosta topla in hladna zračna gmota nad Slovenijo redkeje srečevali.

To je samo predvidevanje, trenutno pa kaže, da se takšna napoved lahko uresniči. Kako bo s padavinami pa v kateri od naslednjih objav.

Dodaj odgovor