Katera vrsta čilija je Chipotle Chili?

Chipotle čili je posušen jalapeño čili. Vendar je nekoliko bolj zapleteno kot samo to.

Povprečen potrošnik pozna jalapeño čili kot zelen, blag, svež čili, ko pa jalapeño dlje časa pustite na rastlini, se spremeni iz zelene v rdečo – in to je ključnega pomena za razumevanje čilija chipotle.

Obstajajo številne različice chipotle čilija, preprosto zato, ker obstaja veliko vrst jalapeña in veliko različnih tehnik in preferenc za posušen chipotle.

Obstajata dve klasični sorti, ki sta najbolj »normalni«, nato pa nekatere, ki niso znane kot chipotles, vendar so iz iste družine posušenih čilijev:

  • Chipotle Morita: zrel in rdeč jalapeño je rahlo dimljen približno polovico časa kot chipotle meco. Tradicionalno se lahko chipotle morita dimi 1–4 dni, odvisno od profila okusa. Ker je čas dimljenja krajši, chipotle morita ohrani veliko več sadnosti, medtem ko ima chipotle meco globlji okus dima.
  • Chipotle Meco (seco, típico): zrel in rdeč jalapeño se dolgo dimi in nastane svetlo rjav posušen čili z veliko okusa. To vrsto chipotle je običajno težje najti na trgih zunaj Mehike.

Izvor čilija Chipotle

Beseda chipotle izhaja iz besede chilpoctli v jeziku Nahuatl (domači mehiški jezik) in dobesedno pomeni dimljena čili paprika.

Azteki so prekajevali številna živila, na primer meso, da bi jih dlje časa hranili. V primeru chipotle se domneva, da so se Azteki odločili za dimljenje jalapena, da bi jih shranili, ker traja predolgo, da se posušijo “naravno” – imajo debelejše stene, kar je pomenilo, da bi čili pogosto zgnil, preden se ustrezno posuši.

V naslednjem delu bomo pojasnili več o razlikah med Morita in Meco chile.

Chipotle (Meco)

Meco je različica, ki je najdlje zorela in je tudi najdlje dimljena. Izgleda kot podplat čevlja – svetlo rjave barve in teksture, ki je podobna teksturi posušenega koščka drevesne skorje. Pomanjkanje vizualne privlačnosti več kot nadomesti s svojo sposobnostjo dodajanja okusa jedem. Različica Meco je najboljša dimljena moč mehiškega čilija.

Chipotle Morita

Morita Chipotle se od sorte meco/típico razlikuje po tem, da se dimi bistveno krajši čas. Na ta način se izognemo ​​nekoliko neprivlačnemu videzu Meco (ki je videti kot obrabljen podplat čevlja). Namesto tega je majhen, bolj zaobljen sadež – zaradi česar je lažje razumeti, zakaj se njegovo ime prevede kot “mala robida”.

Dodaj odgovor