29. 3. 2024

Zgodnja sorta paradižnika z majhni plodovi do 80 g, okroglo zaobljene oblike. Zbrani so v grozde, ki omogočajo obešanje za potrebe dolgotrajnega shranjevanja. Viseči paradižnik je popoln za pripravo velikega števila jedi. Zaradi svoje teksture in okusa je edinstvena sestavina.

Čeprav je ta paradižnik star več stoletij in gre za staro sorto, brez kakršnih koli genskih sprememb, njegova zgodovina glede priprave in shranjevanja sega v špansko povojno obdobje. Takrat so družine na tem območju zaradi preživetja začele skladiščiti ta paradižnik na tako značilen način, kot ga poznamo danes.

Ta paradižnik uživamo predvsem surovega, čeprav ga je mogoče tudi kuhati. Njegova najbolj tradicionalna in razširjena uporaba je mazanje na kruh in dodajanje malo oljčnega olja in soli. Običajno ga jemo tudi v solati in je zelo primeren za pripravo omak. Je odlična priloga k mesu, ribam ali zelenjavi.

Viseči paradižnik se zaradi dolgega shranjevanja trži in uživa kot svež izdelek skozi vse leto. Nabira se poleti in zdrži obešen brez hlajenja do marca ali aprila, ko še dodatno okrepi svoj okus.

Kako pa ga ohraniti tako rekoč vse leto brez hladilnika? Ključno je, da na paradižniku ni poškodb. Poleg tega ga je treba hraniti na hladnem (največ 24 stopinj), v senci in zračnem prostoru, z majhnimi temperaturnimi spremembami in brez izpostavljenosti visoki vročini, prekomerni vlagi ali neprijetnim vonjavam.

Seveda se njegove hranilne lastnosti ne razlikujejo od običajnih. Je bogat vir antioksidantov, ima vitamine A, C in K, poleg tega pa tudi veliko kalija in železa. Pravzaprav je njegova glavna snov likopen povezana s preprečevanjem bolezni, kot so rak pljuč in prostate, tumorji prebavnega trakta, ateroskleroza in srčni infarkt.

Dodaj odgovor