4. 3. 2024

Najpomembnejša rastlina na svetu za napitke je s svojim čudovitim sijočim listjem in dišečimi belimi cvetovi odlična sobna rastlina. V svojem naravnem okolju zrastejo majhna drevesa, visoka do 6 metrov, vendar v notranjosti le redko presežejo 2 metra. Vzgoja je enostavna in se dobro prilagaja polnemu soncu do delni senci. Za proizvodnjo cvetov in sčasoma kavnih zrn mora biti temperatura nad 18 stopinj C.

Rastline zdržijo tudi nižje temperature, vendar je cvetenje v tem primeru slabše. Rastline lahko cvetijo vse leto, odvisno od temperature, vendar so na splošno rastline kratkega dneva, ki najbolj obilno cvetijo, ko sončna svetloba traja 8-10 ur na dan. Rastline so na splošno samooplodne in obrodijo sadove brez opraševanja. Kavna zrna se pojavijo po cvetenju in pordečijo, ko dozorijo. Splača se jih vzgojati kot sobne rastline, tudi če ne marate kave!

Proizvodnja kave je glavni vir dohodka v Vietnamu že od začetka 20. stoletja. Vietnamska industrija kave, ko so jo predstavili Francozi prvič leta 1857, se je razvila skozi sistem nasadov in postala glavna gospodarska panoga v državi.

Vietnam je drugi največji proizvajalec za Brazilijo, saj predstavlja 14,3 odstotka svetovnega tržnega deleža. Kakovost zrn pa običajno omejuje njihovo trženje. Kava Robusta predstavlja 97 odstotkov celotne vietnamske proizvodnje, leta 2009 je bilo izvoženih 1,17 milijona ton v vrednosti 1,7 milijarde USD. Pričakuje se, da se bo proizvodnja arabike povečala zaradi širjenja pridelovalnih površin.

Od dveh glavnih gojenih vrst je kava arabica (iz C. arabica) na splošno bolj cenjena kot kava robusta (iz C. canephora); robusta je ponavadi grenka in ima manj okusa. Zaradi teh razlogov približno tri četrtine kave, pridelane po vsem svetu, predstavlja C. arabica. Robusta vsebuje tudi približno 40–50 % več kofeina kot arabica. Zaradi tega se uporablja kot poceni nadomestek za arabico v številnih komercialnih mešanicah kave. Kakovostna zrna robusta se uporabljajo v nekaterih mešanicah za espresso, da zagotovijo poln okus in znižajo stroške sestavin.

Kava Arabica je ena izmed najbolj iskanih in okusnih različic kave.

Dodaj odgovor