25. 4. 2024

Ruska oljka (Elaeagnus angustifolia)

Elaeagnus angustifolia, običajno imenovana perzijska oljka, Ruska oliva, srebrna jagoda, oleaster ali divja oljka, je vrsta Elaeagnus, ki izvira iz zahodne in srednje Azije, Irana (Perzije), od južne Rusije in Kazahstana do Turčije ter delov Pakistana. Zdaj je razširjena tudi v Severni Ameriki.

Ruska oljka je velik listopadni grm ali majhno drevo, ki je izjemno trdoživo in lepo, vendar je znano, da je invazivno. Doma je v južni Evropi, Rusiji, srednji Aziji in delih Kitajske, kjer naseljuje obalne regije, obale jezer, suhe rečne struge in gorska območja. Postala je tudi naturalizirana v večjem delu Severne Amerike. Poleg gracioznega habitusa in srebrnkastih listov je cenjena zaradi užitnega sadja, kakovostnega lesa in hitre rasti.

Ozki, suličasti listi ruske oljke so zgoraj zeleni, spodaj pa srebrno sivo zeleni. Srebrno beli, močno dišeči cvetovi z rumeno sredico se pojavijo pozno spomladi ali zgodaj poleti, sledijo pa jim užitni, olivi podobni plodovi.

To prilagodljivo drevo je zelo tolerantno na večino rastnih pogojev, od suhih do vlažnih in sončnih do senčnih. Je odporno na sol in sušo ter jo pogosto najdemo ob peščenih obalnih območjih. Rusko oljko gojijo predvsem zaradi njenega listja in dišečih cvetov.

Dodaj odgovor