4. 3. 2024

Papules, imenovana tudi Psares ali Kambylies, je enoletna rastlina, visoka od 20 do 60 cm. Cveti od marca do junija, seme pa dozori avgusta in septembra. Cvetovi so hermafroditni (imajo moške in ženske organe), oprašujejo jih žuželke.

Je enostavna rastlina za gojenje, uspešna je v kateri koli povprečni do dobri vrtni zemlji in ima raje polno sonce. Ta vrsta ima simbiotski odnos z nekaterimi talnimi bakterijami, ki tvorijo koreninske gomolje in sproščajo dušik. Nekaj ​​tega dušika porabi rastoča rastlina, preostanek pa prevzamejo sosednje rastline. Ob koncu vegetacije je najbolje odstraniti le nadzemne dele rastline, korenine pa pustiti v zemlji, da se razgradijo in sproščajo dušik. Če imate dovolj semen, lahko pridelate 2-3 pridelke na leto.

Semena za 24 ur namočimo v topli vodi in nato zgodaj spomladi posejemo v hladen rastlinjak. Ko so sadike dovolj velike, jih presadimo v ločene posode in poleti posadimo na končno lego.

Ena najbolj okusnih rastlin za solate
Papules je gojena zelenjava, ki se večinoma uporablja kot solata in skoraj vedno surova. Njen okus je grenak. V času velikega posta je ena najpomembnejših postnih jedi na Kreti. Jedo jo z oljem in kisom, v nekaterih primerih pa jo zgolj solijo (v postnih dneh, ko uživanje olja ni dovoljeno). V mnogih predelih Krete si poleg postrežejo tudi surove artičoke in lokalno pijačo “tsikoudia”.

Na Kreti (vzhodni del) je papulos veljala za vrsto stročnic, ki so jih gojili kot fižol in lečo, le da so jih po obiranju uporabljali kot hrano za domače živali. Seveda so jih v času prve vegetacije (pred cvetenjem) največ uporabljali za solato. Ni bilo redko, da je kdo, ki jih slučajno ni posejal, “ukradel” par nežnih vejic s tujih njiv! Prav tako rastline rade plezajo po drevesih ali ograjah.

Opozorilo: Semena nekaterih vrst iz rodu vsebujejo strupeno aminokislino, ki lahko povzroči resno bolezen živčnega sistema, znano kot “latirizem”, če se zaužije v velikih količinah (rastlina vsebuje majhno količino).

Recept za pripravo

Sestavine

5-6 listov zelene solate
10-12 vejic papule
1 sveža čebula
3-4 liste drobnjaka (lahko tudi 2-3 vejice kopra)
minimalna količina soli
80-100 gramov dimljenega lososa (ali dimljene postrvi)
sveže mleti poper

Za preliv:

2 žlici olja
2 žlici limoninega soka
2 žlici pomarančnega soka
1 žlica gorčice

Vso zelenjavo dobro operemo in odcedimo. Solato in papule narežemo na večje kose, šalotko in čebulo pa drobno sesekljamo. Rahlo posolimo in zložimo na servirni krožnik. Lososa narežemo na trakove in ga položimo prek zelenjave.

Sestavine za preliv stepemo v skodeli in prelijemo čez našo solato. Potresemo s poprom in postrežemo.

Dodaj odgovor