65035722_jankovic1
Zoran Janković (slika: www.rtvslo.si)

Spoštovani prireditelji, dragi pohodniki!

Levstikova pot ni bila nikdar samo pohodniški izziv in preizkušnja.

Njena predhodnica sredi 80-ih let je bila zanimiva potujoča »akademija« od Litije do Čateža, na kateri so študentje in študentke v družbi profesorja Kmecla živahno razpravljali o pomenu jezika za Slovence, o dinamičnem razmerju med narodom in jezikom, ki se skozi obdobja spreminja, ter o literaturi, ki skozi zgodbe posameznika odslikava spreminjanje njegovega sveta.

Leta 1987 se je na pobudo mladih Litijčanov po Levstikovi poti prvič odpravilo nekaj sto pohodnikov. Naslednje leto jih je bilo že skoraj dva tisoč in dr. Matjaž Kmecl je pot tudi uradno odprl.

Naslednja popotovanja so kot listanje po albumu novejše slovenske zgodovine. Dočakali smo nastop političnih strank, osamosvojitev, menjavo političnega sistema … Sledila so učna leta kapitalizma, otroške bolezni tranzicije ter druge politične in družbene spremembe v Sloveniji. Tehtanju na tržišču se ni mogla izogniti niti kultura.

Pogovore pohodnikov so barvale še druge aktualne teme, vendar je namen Levstikove poti vedno ostal prijateljevanje in druženje, ob kulturni, športni, turistični in etnološki razsežnosti tradicionalne prireditve. Po tej strani sem jo cenil tudi sam – in jo še vedno.

Sporočilo Levstikovega Popotovanja ni danes, po dobrih 150 letih, prav nič zastarelo. Značilnosti naroda, je oznanjal veliki slovenski pripovednik, kritik in časnikar, naj bodo spodbuda umetnikom v njihovem literarnem ustvarjanju ter obenem temelj in spodbuda za narodovo prebujenje …

Dobrim izkušnjam z Levstikove poti zato velja verjeti in jih uporabiti. Ob jubileju še posebej.

Želim vam srečno pot!

Zoran Janković
župan Mestne občine Ljubljana

(pozdravne besede udeležencem 25. popotovanja po Levstikovi poti, november 2011)