17. 4. 2024

Sibirska aronija – da boste zdravi vse do smrti

Sibirska aronija (Aronia Melanocarpa) izvira iz Severne Amerike. Šele kasneje so jo prenesli v Sibirijo in severne predele vzhodne Evrope. Njene zdravilne lastnosti so najprej spoznali Indijanci, saj so jo uporabljali v prehrani. Znanstveniki so se začeli z njo ukvarjati šele v začetku devetdesetih prejšnjega stoletja. Vse odtlej tečejo intenzivne raziskave o njenih zdravilnih lastnostih. zato hitro pridobiva status zdravilne rastline.

reli plodovi aronije vsebujejo velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocianina (največ od doslej poznanih sadnih vrst), folno kislino, vitaminov A, C (do 10 krat več kot v južnem sadju) več vrst vitaminov B, E in zelo redek vitamin P. V aroniji so tudi betakaroten, kalij, kalcij, železo, mangan, molibden, jod in fosfor. Zaradi zares ogromne količine tanina in flavonida (kjer ima glavno vlogo antocianin) aronijo smatrajo za najmočnejšega doslej poznanega naravnega antioksidanta.

Vzgoja in oskrba

Aronijo v prvi vrsti uporabljamo kot okrasno rastlino na vrtovih. V naravi so rastline, ki rasejo ob robovih gozdov, uspešno pa rastejo tudi, če so posajene pod drevesom. Izredno lepe so spomladi v času cvetenja in zaradi izjemnih jesenskih barv listov.

Aronija je neobčutljiva na sušo, onesnaženost, škodljivce in bolezni. Zato jo lahko pridelujemo tudi ekološko brez kemičnih preparatov. Bujno rastoči grm zraste od 1 do 6 m v višino, lahko pa se ga oblikuje tudi v manjše drevo. V naravi raste aronija največkrat v vlažnih gozdovih in močvirjih. Ljudje aronijo pogosto gojijo kot okrasno rastlino. Zaradi visoke odpornosti na mraz, saj prenese zimskotemperaturo celo do -47°C, aronijo mnogi imenujejo tudi »Sibirska borovnica« in so jo zasadili v Rusiji, na Finskem in na Švedskem.

Zdravilne lastnosti in uporaba

Antikarcenogeno delovanje: Učinkovito uničuje maligne celice pri rakastih obolenjih možganov, pljuč, debelega črevesja in jeter. (antocijanin in proantocijanidin)
Antioksidant: Preprečuje nastajanje prostih radikalov in degeneracijo zdravih celic v človeškem tkivu in krvni plazmi. Tako se upočasni tudi proces staranja organizma. (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)

Glava: Izboljšuje krvni pretok v glavi in pomaga ob glavobolih in migrenah, upočasnjuje razvoj arteroskleroze in ustvarja močno zaščito pred pojavljanjem demence in nastanka Alzheimerjeve bolezni. (antocianin, vitamin P)

Srce: Znižuje krvni pritisk. Znižuje tudi slab holesterol v normalno stanje in spodbuja višanje dobrega. Omogoča hitrejšo obnovo po srčni in možganski kapi, obnavlja arterijsko mišično tkivo in povečuje njihovo elastičnost. Izboljšuje prekrvavljenost miokarda tako, da po izgubi funkcije starih spodbuja rast nove mreže mikro krvnih žil in ustvarja popolno zaščito za morebitne zamašitve. (antocianin, biofenoli, vitamin P)

Urinarni sistem: Zdravi urinarne infekcije (5 do 10-krat učinkoviteje od kanadske brusnice) in vnetje prostate. (proantocianidin)

Krepitev odpornosti: Preprečuje bakterijske in virusne infekcije – prehladi, gripe, … (biofenoli, vitamin C)

Endokrine žleze: Izboljšuje izločanje hormonov in regulira delo žleze ščitnice, uravnava raven sladkorja in hemoglobina v krvi, delovanje trebušne slinavke (pankreas) in zdravi diabetes. Vsebuje redek sadni sladkor sorbitol, zato je uporaben tudi kot dodatek v dietetiki. (sorbitol, antocianin)

Kri in krvne žile: Izboljšuje krvno sliko in čisti kri, izboljšuje cirkulacijo, znižuje povišan krvni pritisk, zmanjšuje slab holesterol in uravnava sladkor, povečuje elastičnost krvnih žil (posebej pomembno za diabetike) in preprečuje njihovo mašenje, preprečuje arterosklerozo in zmanjšuje težave pri vnetih in razširjenih venah. (flavonidi, vitamin P, proantovianidin, biofenoli)

Želodec: Umirja krče in bolečine v želodcu, zdravi vnetje sluznice želodca, pomaga pri ranah na želodcu in želodčnih nevrozah. (antocianin)

Črevesje: Umirja krče in bolečine v črevesju, vnetje črevesja in preprečuje driske.

Jetra in žolč: Izboljšuje delovanje jeter in pospešuje izločanje žolča. Jetra čisti maščob, regenerira po težjih boleznih, zdravi in regulira vnetje žolčne vrečke in žolčnih kanalov, pomaga pri izločanju žolčnega peska in kamnov. (fenoli, flavonidi)

Oči: Izboljšuje vid, zdravi degenerativne spremembe, ščiti oči pred UV žarki. (antocianin,

Koža: Povečuje elastičnost in občutno znižuje prisotnost bora, s kože odstranjuje temne lise od sonca in razpokane kapilare, osvežuje kožo in upočasnjuje staranje. (vitamin E, betakaroten, flavonidi)

Čiščenje organizma: Veže se za težke kovine in radioaktivne elemente v telesu in omogoča njihovo izločanje, kar je posebej koristno po izpostavljenosti žarčenju v postoperativnih terapijah.

Celjenje ran: Skrajšuje čas celjenja ran in jih dezinficira, kar je še posebej pomembno v postoperativnih procesih. (biofenoli, vitamini P, C in E)

Poleg tega so raziskave ruskih znanstvenikov pokazala, da to sadje pospešuje izločanje težkih kovin in nekaterih radioaktivnih elementov iz telesa. Zaradi preventivnega in zdravilnega delovanja zrelih plodov aronije so jo ruski znanstveniki uvrstili med zdravilne rastline. Znano je, da so po jedrski nesreči v Černobilu plodove aronij uporabljali za blažitev zdravstvenih težav ljudi, ki so bili izpostavljeni žarčenju.

Vsekakor sta sok in čaj aronije zelo zdravilna napitka, ki krepita. Priporoča se ga tako starejšim kot mladim. Stranskih učinkov nima. Vsekakor deluje blagodejno na imunološki sistem, na odpornost organizma in izboljšuje krvno sliko. Razen soka in čaja iz teh dragocenih plodov izdelujejo tudi okusne marmelade, kompote, sadne kaše, želeje, sirupe in razne sadne poslastice, ob mešanju z ostalim sadjem pa dosežemo bogato aromo in lepo temno barvo.

Zreli sladko-kiselkasti plodovi aronije se lahko je sveže brez omejitev, lahko pa se tudi zamrznejo za kasnejšo uporabo. Plodovi so zelo okusni, če jih vmešamo v jogurt, svež sir in ostale mlečne jedi. Zaradi velike količine pektina, ki zlahka želira, so plodovi aronije še posebej okusni, če jih pripravimo kot mešano marmelado s hruškami, ribezom ali marelicami.

Plodovi se lahko tudi sušijo in zmeljejo. Kot moko jih dodajamo testu za kruh, pecivo ali kolače. Iz plodov aronije lahko pripravimo osvežujoče sadne napitke, žganje, liker ali vino. Ne boste verjeli, lahko se uporabi tudi kot prehranska barva za žige na mesu.

ORAC – antioksidativna kapaciteta

ORAC – the oxygen radical absorbance capacity (antioksidativna kapaciteta) je enota za merjenje vrednosti antioksidantov v hrani. Vsako sekundo je vsaka celica človeškega organizma napadena s tisoči prostih radikalov. Poškodbe, ki s časom nastajajo, ustvarjajo in pospešujejo podlago za razvoj mnogih kroničnih bolezni, denimo nevrodegenerativna in karcenogena obolenja.

Prosti radikali nastajajo kot posledica procesa oksidacije celic. Prav antioksidanti pa so tisti, ki preprečujejo oksidacijo celic v organizmu in ustvarjanje prostih radikalov, že nastale pa nevtralizirajo.

Kmetijsko ministrstvo ZDA je objavilo ugotovitev, da 100 g plodov aronije vsebuje 16.100 ORAC enot = 16.100 µmol/100g. Če vemo, da je priporočljiva dnevna doza za zagotavljanje optimalne antioksidativne zaščite ljudskega tkiva in plazme nekje od 3.000 do 5.000 ORAC enot, potem zadostuje dnevno že 0,1 do 0,2 dcl koncentrata aronije.

V znanstvenih študijah je prav tako objavljeno, da skupni antocianin (najpomembnejši antioksidant) v aroniji znaša okrog 1.480 mg in 664 mg proantocianidina v 100 g svežih plodov, kar je ekstremno visoka koncentracija. Prav tako je ugotovljeno, da je proantocianidin v aroniji pripomogel k preprečevanju razvoja malignic celic v pljučih, debelem črevesju in pri levkemiji, vse to brez poškodb zdravih celic.

Sodelavci univerze v Marylandu (ZDA) so v svoji študiji dokazali, da so se po uporabi ekstrakta ploda aronije v zdravljenju visoko razvitega tumorja v glavi že v 24 urah uničile vse maligne celice. V primeru raka na debelem črevesju Ht-29 pa se je v prvih 24 urah nevtraliziralo 60 odstotkov rakavih celic.

Osebne izkušnje

D. S. (ZDA), star 50 let je jemal tablete proti povišanemu krvnemu pritisku, proti diabetesu, prav tako pa je imel tudi ugotovljen Hepatitis C. Najhuje je bilo, ko so mu morali povedati, da ima maligni tumor na jetrih. Odstraniti so mu marali celo del jeter. Po operaciji niso več delovala normalno. Predlagali so mu transplantacijo kot edino možno rešitev. Po več zdravniških posegih je v bolnici shujšal za 32 kg. Ko se je vrnil domov, je imel samo 44 kg.

V trebušni votlini se mu je začela nabirati voda (vodeničnost), zato se je moral redno vračati v bolnico na drenaže. Bil je zelo slab z občutkom, da je vsak trenutek zadnjič vdihnil zrak. Ni imel več ne energije ne moči, bil je prepričan, da transplantacijo jeter ne bi preživel. Zaradi slabega zdravstvenega stanja se mu je zdelo, da njegovo življenje počasi ugaša. S tem so se strinjali tudi ljudje okrog njega.

Nato ga je nek prijatelj opogumil s predstavitvijo zdravilnih lastnosti aronije. Priporočil mu je jemanje aronije, ker je bil prepričan, da mu lahko pomaga. Bolnik je menil, da je prijatelj izgubil razum, ker je bil prepričan, da zanj ni več pomoči.

Vendar je vedel, da nima kaj izgubiti. Vsaj dan je začel uživati po 28 g (1 unča) svežih plodov. Počasi so se mu je začeli vračati moč, energija in teža. Počutil se je vse bolje. Ko ga je zdravnik videl, je bil popolnoma presenečen in rekel mu je le:

»Kar koli si že delal, samo tako nadaljuj. To deluje!«

Jetra so mu začela spet delovati, vodeničnost je popolnoma izginila. Krvni pritisk je postal normalen brez pomoči zdravil, tudi diabetes je izginil. Nadaljeval je z jemanjem tega močnega sadja. Zredil se je nazaj na 80 kg in počutil se je več kot odlično. Pravi, da ne podcenjujmo moč teh sadežev. Moč je resnična in pravi, da je njegova izkušnja dokaz za to.

Prav tako pravi, da naj se vsak prepriča v njegove trditve tako, da vsak dan šest mesecev poje po 28 g svežih plodov in se sam prepriča, kakšno spremembo v njegovem življenju mu bo to povzročilo.

Ta izkušnja je na njem pustila močan vtis. Tako močan, da je nadaljeval raziskovanja zdravilnih lastnosti te rastline. Postal je največji pridelovalec aronije v ZDA.

Z dovoljenjem avtorja Branislava Miljkovića sem prevedel in priredil v slovenski jezik.

Dodaj odgovor