18. 4. 2024

Zakaj tako odločno podpiram pravico Kataloncev do suverenosti?

V zadnjem času sem na družbenih omrežjih zelo aktiven pri zagovarjanju stališč do pravice narodov do njihove samoodločbe kot temeljne človekove pravice. Nekateri me imate že poln kufer.

Morda pretiravam, vendar bi rad mnogim dopovedal, da je pravica do samoodločbe ena temeljnih človekovih pravic, kar seveda pogosto pozabljamo. Čeprav bi morali prav Slovenci razumeti to problematiko, saj smo bili v podobnem položaju pred le četrt stoletja. Imajo pa nekateri zelo slab spomin.

Poglejmo samo Janeza Janšo, ki se še do tega trenutka ni jasno izrekel o Kataloncih. S tem ko napada druge, ki so Katalonce podprli, je seveda posredno izrazil svoje jasno stališče. Se sploh ne čudim. Zagrizen nekdanji komunist, ki se je preobrazil v skrajnega desničarja in nacionalista (tudi znotraj Slovenije državljane deli na naše in vaše), tega seveda ne bo priznal. Desničarji so vedno proti človekovim pravicam in včasih se mi zdi, da ljudje lahko uživajo svobodo le toliko, kolikor to dovoli Cerkev.

Na drugi strani pa je prav Milan Kučan kot prvi predsednik samostojne Slovenije zdaj izrazil svoje stališče, ki bi moralo biti v normalnih družbah edino sprejemljivo stališče. In Janez Janša ga zato takoj napade! Pa kje mi živimo! Kdaj se nam bodo odprle oči in zbistrili možgani?

Ali se sploh zavedamo, kaj dolgoročno pomeni odziv Evropske komisije in večine evropskih držav v primeru Katalonije? Z odločno postavitvijo na stran Španije, ki se še ni in se še ne bo otresla Francove fašistične diktature, so dali jasne smernice, kako nepomembne so človekove pravice. Človekove pravice s tem postavljajo nad interes kapitala  s tem, ko zagovarjajo interese kapitala in političnih klik v Evropi. Slovenski vrh se je vendarle odzval nekoliko bolj odločno, čeprav tudi naše politike držijo za jajca. Saj veste, da brezjajčniki potem ne upajo povedati ničesar brez dlake na jeziku.

In ne nazadnje. Evropa postaja policijska skupnost, kjer so v španskem primeru dokazali, da se za vsako ceno oblastniki lahko rešujejo z nasiljem.

Jaz osebno sem vedno podpiral pravico do neodvisnosti za kogar koli. Torej tudi Kosova. In tudi za Krim, ker so se tako odločili večinsko na referendumu. Očitno pa so mnogi zavedeni z zahodno propagando o Ukrajincih kot nesrečnih ljudeh v ruskih krempljih. Na Krimu imajo tudi pravico, imeli so referendum. Pri tem pa pozabljajo na vlogo krimskih Tatarov kot staroselcev … Zgodovina pač. Zakaj bi torej delali razlike, ker nam hoče nekdo tako zaukazati in nas prepričati o svojem prav. Človekova pravica je lahko za vse ljudi enaka, ne more biti za ene bolj, za druge manj.

In ne nazadnje bom podprl tudi Štajerce, če bi hoteli večjo avtonomijo v Sloveniji. 

Podpiram tudi Škotsko, Severno Irsko, Baskijo, Bavarsko, Južno Tirolsko, Korziko … Če ljudstvo ne dobi dovolj avtonomije in se počuti utesnjeno, naj imajo pravico do lastnih opredelitev. Zakaj Evropa tega ne priznava Kataloniji ali Krimu, Kosovo pa so mnoge države celo priznale. Preprosto zato, ker so tako zaukazali Američani!

Nehajte mi govoriti o evropski ali španski demokraciji v tokratnem primeru! Kdo pa še verjame v evropsko demokracijo? Nam so sicer z veliko zamudo šele potem, ko smo se osamosvojili pomagali, ker je bilo to zgolj v njihovem interesu in ne zato, da bi imeli Slovenci svojo državo! Verjemite mi.

Zato sem danes toliko bolj jezen na Karla Erjavca (in njemu podobne), ki kvasi neumnosti, da se Slovenija ne more primerjati s Katalonijo. Da, imeli smo v svoji ustavi zapisano pravico do odcepitve. Katalonci pa niti te pravice nikoli niso dobili, torej so še na slabšem. Zame ustava, ki prepoveduje osnovne človekove pravice, ne more biti ustava!

Pa saj govorimo o temeljnih človekovih pravicah! Mar ne?

Dodaj odgovor