25. 4. 2024

Epidemija v Novi Zelandiji

Boris Tomažič sporoča iz Nove Zelandije (Boris, hvala!):

Dobro jutro /dober dan/ Kia Ora ?Tukaj je reševanje malo bolj “enostavno”, ker smo otoška država. Enostavno rečeš zapiramo državo za prihode, poskušaš preprečiti kakršnokoli srečevanje ljudi, počakaš nekje 2 meseca da se vse umiri, in da se ljudje pozdravijo. Nato pa nadzoruješ vse prišleke v državo. In res je, Avstralija je stran 3000km.V tem koncu je problem mogoce malo večji, ker so delali raziskave in so potrdili da ljudstva s starimi geni niso tako odporni na virus.

V temu koncu sveta je zelo veliko teh ljudi, kot so Maori, ljudstva iz otoških držav kot so Samoa, Fiji,….

Nenazadnje tudi Aborigini v Avstraliji. Zaradi tega so tukaj še bolj previdni.

Kar se pa tiče ljudi in obnašanja v času lockdown-level 4 stanja, so/smo se pa vsibres držali pravil in zapovedi, res samo en v trgovino čimmanjkrat, v trgovini samo določeno število ljudi, pred trgovino dolga vrsta ljudje pam2m narazen. Na sprehodu smo se vsi izogibali drug drugega vsaj 2m, delo od doma če je le možno. Vlada je dala vsem ki niso imeli možnosti delati od doma 80% nadomestila za čas 6 mesecev (mogoče mesec manj)V Sloveniji težko zapreš meje, pa tudi če jih zapreš je še vedno problem z ilegalnimi prehodi meje. En okužen ki se prosto giblje lahko v 10 dneh okuži za celo ljubljano ljudi.

Mi smo imeli ne drugi val ampak bi rekel drugo ponovitev. Po eni varianti naj bi dekle ušlo k fantu za eno noč, ki je bil v karanteni potem ko je pripotoval na NZ.Nato je družina te punce malo potovala po NZ. Takoj ko so zaznali okužbe, še isti dan, so takoj uvedli level 3 lockdown. To pomeni da so online trgovine lahko odprte in gradbisca lahko delajo naprej.

Jacinda pa je dobila veliko glasov. Ravno zaradi tega ker so ukrepi res pomagali in so ljudje hvaležni za to kar je naredila. Hkrati je tukaj problem razprodaje nepremicnin tujcem kar je delala national stranka, in se potem tolkla po prsih kako dobro stoji gospodarsvo. Po drugi strani pa vecina lastnikov nepremičnin ne zivi na NZ in dobivajo najemnino ki ne ostaja v državi. Se pravi po eni straninso prinesli denar na začetku, sedaj pa. Vsak dolar odteče v tujino. No jacinda je tudi to omejila, zaradi tega je tudi gospodarsvo malo stagniralo, vendar na srečo je lahko NZ samooskrbna.

Glede učenja pa mislim da je to stvar posameznika ali ima odprto glavo za nove ideje in razvoj, ali pa dela po subjektivnih odločitvah v dobro posameznikov.

Tko na hitro, pa lahko noč vsem.

Pri nas je sonce pa gremo malce na zrak.

Pa sončni pozdrav v Slovenijo.

(Nelektorirano, iz Facebooka)

Dodaj odgovor