25. 4. 2024

Kar zadeva vitamine, mikroelemente in hranila za človeško telo, se s špinačo ne more primerjati niti ena rastlina. Med sortami te kulture najdemo jagodno špinačo, katere domovina je Afrika in območje Sredozemlja (nihče ne ve, kje se je rastlina prvič pojavila). Postopoma se je zahvaljujoč svoji nezahtevnosti zelenjava širila po vsem svetu.

Jagodna špinača spada v družino amarant in je enoletna zelenjava. Vizualno so to majhni gosti grmi, ki ne presegajo višine 40-50 cm. Za razliko od navadne špinače imajo jagode liste z ostrimi nazobčanimi robovi.

Rastlina obrodi majhne jagode, ki so po videzu zelo podobne jagodam (od tod izvira tudi ime). Zreli plodovi pridobijo sončno oranžno ali svetlo rdečo barvo. Na splošno ima ne le zdravilne lastnosti, temveč tudi lep estetski videz. Grmi izgledajo zelo privlačno.

Posebna vrednost so listi rastline. Lahko jih jemo samostojno, jih dodamo solatam, toplim jedem ali sokovom. Jagodna špinača je še posebej bogata z beljakovinami. V tej rastlini je prisotna široka skupina vitaminov, aminokislin in drugih elementov. Po vsebnosti železa prehiti veliko sadja in zelenjave, v njej pa je več maščobnih kislin kot v enakem deležu pšenične moke.

Tudi špinača je odlično profilaktično sredstvo za mastopatijo, pomaga krepiti živčni sistem, zviša hemoglobin, blagodejno vpliva na potenco pri moških, dobro očisti črevesje in razbremeni telo od toksinov. Verjetno je težko našteti vse uporabne lastnosti tega izdelka.

Kot že omenjeno, lahko liste uporabite v kateri koli obliki. Najboljši pa so seveda sveži. Toplotna obdelava uniči nekatere koristne snovi. Zato je dodajanje lističev v solate in sokove najboljša možnost. Dovolj je, da liste samo izperete pod vodo in nasekljate. Jagode lahko tudi jeste. Čeprav so videti kot jagode, njihov okus še zdaleč ni tako. Jagode so skoraj brez okusa, vendar ne kisle, precej travnate. Lahko jih damo tudi v solate, predvsem sadne. Koristi v njih nič manj kot v listih.

Jagodna špinača v kateri koli zemlji. Najbolj ugodno okolje so dobro navlažena šotna tla. Sejemo jo spomladi takoj po taljenju snega. Pred setvijo je treba semena namočiti v raztopini mangana in fitosporina, pri čemer jih pustite v tej tekočini pol ure. Posejemo jih v zemljo1 do 2 cm globoko. Po 10 do 14 dneh lahko opazimo prve poganjke. Če je bila sejana konec marca ali v začetku aprila, lahko prvi pridelek obrežemo julija. Za naslednjo setev lahko semena pripravite sami: poberite jagode, jih rahlo zdrobite, položite na papir in posušite. Potem je treba le ločiti seme od posušene celuloze.

Špinača je trdoživa in zdrži zmrzal do -10 ° C. Obožuje vlago, zato jo morate zalivati, da so tla vedno rahlo vlažna. Ne smete dovoliti, da se zemlja izsuši. Hkrati je treba rastline gnojiti. Najbolje je uporabiti amonijev nitrat. Koristno je, če tla posujemo s pepelom ali drugimi organskimi dodatki. Rastlina je precej odporna na bolezni. Zelo redko lahko njene korenine vplivajo na belo ali sivo gnilobo. Da bi se temu izognili, tla pogosteje plevemo.

Je zanimiva, lepa, uporabna in nezahtevna rastlina – jagodna špinača, resnično eno najboljših daril, ki jih je narava podarila človeku. Dodajanje teh čudežnih jagod in listov v prehrano bo pomagalo preprečiti številne bolezni. Toda kljub vsem koristim ima špinača nekaj kontraindikacij. Ker vsebuje veliko kisline, ga morajo z veliko previdnostjo uporabljati ljudje z želodčno razjedo, protinom in boleznimi sečil. Zmerno in redno uživanje izdelka bo prineslo le koristi.

Zanimiva, lepa, uporabna in ne kapricična rastlina – jagodna špinača, resnično eno najboljših daril, ki jih je narava podarila človeku. Dajanje teh čudežnih jagod in listov v prehrano bo pomagalo preprečiti številne bolezni. Toda kljub vsem koristim ima špinača nekaj kontraindikacij. Ker vsebuje veliko kisline, ga moramo z veliko previdnostjo uporabljati ljudje z želodčno razjedo, protinom in boleznimi sečil. Zmerno in redno uživanje izdelka bo prineslo le koristi.

PRI KATERIH BOLEZNIH SE PRIPOROČA JAGODNA ŠPINAČA?

Izčrpanost zaradi dolge diete ali neuravnotežene prehrane.
S srčno-žilnimi boleznimi (še posebej učinkovito pri holesterolovih plakih).
Z boleznimi želodca, črevesja in prebavnega sistema kot celote.
Pri kroničnem zaprtju.
Za povečanje imunosti in preprečevanje pogostih prehladov.
V primerih dolgotrajnih vnetnih procesov v telesu.
Z izpadanjem las, šibkimi nohti.
Z onkologijo in drugimi tumorji.
Za normalizacijo tlaka.
Pri boleznih ščitnice.

Vir: https://slo.sadfans.ru/razno/9653-jagodna-%C5%A1pina%C4%8Da.html

Jaz bom poskusil s sejanjem v letu 2021.

Dodaj odgovor