25. 4. 2024

Varnostniki so za vas ZAKON!

V zadnjem času vedno pogosteje prebiram kritike na račun varnostnikov, ki v posamezne objekte ne dovoljujejo vstopa ljudem brez mask. Varnostniki niso ničesar krivi, oni samo opravljajo delo na podlagi Zakona o zasebnem varovanju. Naj pojasnim.

Vsako podjetje (v nadaljevanju naročnik) lahko naroči licencirane varnostnike oziroma varnostno službo (v nadaljevanju izvajalec). Naročnik in izvajalec skupaj pripravita načrt varovanja, v katerem opredelita vse naloge, ki jih bo izvajalec opravljal na varovanem območju. In varnostna služba jih mora brez pardona dosledno izvajati v skladu z zakonom!

Naj preidem k maskam. Pravila obnašanja oziroma ukrepov vedno določi naročnik, izvajalec pa jih je dolžan spoštovati. In lastnik ima pravico opredelite vse tiste ukrepe, ki so skladni z zakonom. Konkretno… Če naročnik pravi, da na varovano območje (objekt, parkirišče ali druga površina v lasti naročnika) ne sme nihče v kratkih hlačah, mora to varnostna služba dosledno izvajati oziroma preprečevati vstop vsem v kratkih hlačah v skladu z Zakonom o zasebnem varovanju!

Tako je tudi z maskami!. Če je naročnik varnostni službi naročil obvezno uporabo mask na njihovem varovanem območju, je varnostna služba to dolžna dosledno spoštovati. Tako lahko opozori na uporabo mask oziroma onemogoči dostop na varovano območje vsakomur, ki želi vstopiti brez maske. Kaj tu ni jasno?

In pri tem ima varnostna služba na voljo vse ukrepe, ki jim jih podeljuje Zakon o zasebnem varovanju. Pa si jih poglejmo:
1. opozorilo;
2. ustna odredba;
3. ugotavljanje istovetnosti;
4. površinski pregled;
5. preprečitev vstopa oziroma izstopa z varovanega območja;
6. zadržanje osebe;
7. uporaba fizične sile;
8. uporaba sredstev za vklepanje in vezanje.

In vsaka oseba se je po zakonu dolžna ravnati v skladu z zakonskimi ukrepi varnostnika. Zato ne žalite in podcenjujte varnostnikov, saj še vedno mnogi mislite, da so to vratarji, golmani in ne vem še kakšne žaljive izraze uporabljate za varnostnike!

Sicer pa si več o pristojnostih varnostnikov preberite v Zakonu o zasebnem varovanju: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5760

Torej se lahko razpočite z raznimi pisanji po spletu, realnost je prav taka kot sem jo opisal. Ko govorimo denimo o neki trgovski verigi, lahko za posamezno trgovino predpišejo različne ukrepe. V ene je treba z masko, v druge denimo ne. Toda to morate še vedno upoštevati kot posamezniki, če želite vstopiti na varovano območje. Tudi pravil obnašanja v domači hiši ali stanovanju vam verjetno ne predpisuje ulica.

Dodaj odgovor