25. 4. 2024

Izlet politikov v medicino lahko ocenimo za totalno napako

Spremembe, ki so posledica številnih ukrepov v času epidemije covida-19, so velike. Ko je mesec naokoli, opažamo, da so se seštele, zato je rezultat na marsikaterem področju zastrašujoč. Ugotavljamo, da se v zdravstvenem sistemu ukvarjamo pretežno s covidom-19, z bolniki s covidom-19, na bolnike a preostalimi boleznimi smo skorajda pozabili.

Naročili so nam, da bolnikom s preostalimi boleznimi, če se le da, omogočimo le telefonske posvete, da se virus ne bi zanesel v zdravstvene ustanove. Diagnostika bolezni je večinoma onemogočena, pogosto tudi kontinuiteta oskrbe. Igro so sprejeli tudi bolniki, ki si večinoma ne drznejo po zdravniško pomoč, ostajajo doma. Bolnišnice so napol prazne. Zdravnikom so vsilili nov način dela in poteptali osnovna načela našega poklica – anamneza (po telefonu), status oziroma pregled bolnika (ne obstaja več), preiskave (redko). Ali zdravniki sploh lahko stojimo za postavljenimi diagnozami in zdravljenjem? Naš poklic so razvrednotili. Zdravstveni sistem so spremenili v skrpucalo. Medtem so se, sploh ne potiho, a zelo pretkano, v zdravstvene sfere infiltrirali nekateri politiki. Prisvojili so si vlogo zdravstvenega osebja. Nas, državljane, so postavili v vlogo pacientov. Kako se politiki v novi vlogi znajdejo? Jim gre dobro od rok? Matjaž Figelj, dr. med., je specialist interne medicine, subspecialist in magister paliativne medicine, ki dela v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica.

https://www.dnevnik.si/1042928253/slovenija/upravljanje-epidemije-izlet-politikov-v-medicino-lahko-ocenimo-za-totalno-napako

Dodaj odgovor