29. 3. 2024

Želijo z aktiviranjem 37. a člena Zakona o obrambi prestrašiti ljudstvo?

No, pa se lotimo famoznega 37. a člena Zakona o obrambi. Da ne bomo govorili na pamet.

Nič presenetljivega ni zapisano v njem. Ampak! Politiki so pogosto brez možganov in ne živijo več v realnem svetu (to sem v omejenem obsegu spoznal tudi pri kolegu Borisu, ko je postal poslanec ;), so včasih spsoobni izkorsititi tudi to. Da se raumemo, nimam nič proti Slovenski vojski, vendar moje razmišljanje gre v naslednjo smer:

– Za aktiviranje tega člena je potrebna dvotretjinska večina državnega zbora. Mislim, da je v vsakem sestavu še vsaj nekaj pametnih ljudi, da ne bo pritisnili na gumb brez zveze.

– Ta člen se aktivira, če to zahtevajo varnostne razmere. Ali je epidemija Covid-19 res tako poslabšala varnostne razmere? Saj so nas itak strpali v okvire svojih občin (mimogrede, reveži, ki imate svoje občine velikosti za pol običajne vasi). Koga jih je potem strah?

– Po pričevanju mnogih policistov z meje, zdaj tam ni nobene prave varnostne grožnje. Tudi oba policijska sindikata sta zavrnila trditve, da policija ni sposobna sama varovati meje.

– Zanimiv pa je tudi 4. odstavek 37. člena.”Slovenska vojska lahko sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje v notranjosti državnega ozemlja v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade.” Ups, vojska bi dobila pooblastila pri varovanju državne meje v “notranjosti državnega ozemlja”. Koliko? 100 km? 😀

– Se mi pa kar zdi, zakaj snovatelji aktiviranja tega člena tako panično hitijo pridobivati soglasja med poslanci. Zanimiva je 4. podtočka 1. točke 37 a člena. “4. sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.”. Mar se hočejo zaščititi na rezervo, če bi folku odneslo pokrovko, ko nas bodo spustili iz hiš in stanovanj? Ne, samo špekuliram….

Morda nimam prav, ampak moj del možganov me pelje prav v to smer.

Dodaj odgovor