Rudi BREGAR

Vreme, vrt, sadovnjak, vinograd, potovanja, zanimivosti…

Ekonomski ukrepi ob pandemiji Covid-19 so dobrodošli, toda…

2 min read

Da se razumemo že v začetku! Zavedam sem razsežnosti pandemije Covid-19. Zavedam se vseh prizadevanj zdravstvenih delavcev in humanitarnih organizacij. Ekonomski ukrepi, ki jih sprejemajo države, pa mi močno smrdijo po “ekonomski krizi” kapitalistov, ki bodo iz te godlje potegnili največ.

Slovenska vlada je prevzela oblast v zelo nepravem trenutku, ko so se najprej lotili čistk in urejanja svojega socialnega položaja. Narod je ponorel (z izjemami, kot vedno seveda) in vlada je morala popustiti. In zdaj so ljudi v karanteni in tiste, ki kljub nevarnostim še vedno delajo, spravili v dobro voljo in jim je namesto vremena dala nekaj sončnih žarkov in hormonov sreče. Vsekakor pohvalno. Še posebej sem vesel (če je temu res), da so te bombončke podprli tako pozicija kot opozicija.

Slovenija je danes našla 2 milijardi evrov za vse transferje za ublažitev virusne krize. Prej so se kregali za vsak evro, kje ga najti. Res je, nekaj denarja bo namenila Evropska unija, zanesljivo ima denar v rezervi tudi Slovenija… Ljudje bodo dobili denar in ga prek nakupov vrnili nazaj (tudi) državi. Ampak to ne bo dovolj za državo. Prej ali slej ji bo to treba vrniti. Kako in na kakšen način?

To verjetno lastniki kapitala razmišljajo v tem času, čeprav se bojim, da so imeli to kalkulacijo izdelano že davno pred tem. Eno pa je zagotovo! Država še nikoli ni dala nič brezplačno! Kapitalisti nikoli niso bili solidarni, če v tem niso videli zaslužka!

Ponavljam! To je samo razmišljanje in upam, da se to ne bo zgodilo, čeprav nam izkušnje pravijo drugače. Baba Vanga je za obdobje 2025-2028 napovedala čas bolj humane družbe. Verjemimo v to, dotlej pa bo treba zdržati.

In ponavljam tudi to! Vse čestitke in pohvale vsem službam, ki se mučijo in trudijo tudi z zadnjimi atomi močmi v tej situaciji. To bi se tudi brez bombončkov, ker jih (nas) k temu zavezuje človeška morala. Hvala državi, toda ne sleci nas potem do golega, ko bo vse to mimo. Prosim.

Foto: https://www.humanesociety.org

Dodaj odgovor