25. 4. 2024

Gigantomo je verjetno največji paradižnik, saj lahko plodovi tehtajo tudi več kot 1 kg. Okus je zelo dober, mesno meso je odlično za rezanje. Da bi zrasel največji možni paradižnik, svetujem, da plodove razredčimo in jih pustimo 4 – 6 na eni rastlini.

Semena paradižnika Gigantomo sejemo približno 1 cm globoko v semenski pladenj ali v majhne lončke ali celice, rahlo pokrijemo, zalivamo in postavimo na 20 do 25 °C na okensko polico, v ogrevan rastlinjak ali ogrevani kalilnik. 

Semena bodo v idealnih pogojih vzklila v 8 – 10 dneh, vendar lahko kalitev traja dlje, če posejana semena shranjujete na nižji temperaturi. Takoj, ko imajo sadike dva para pravih listov in jih je lažje presajate, jih pikirajte. Presadite sadike v posamezne majhne lončke, kasneje jih boste morda morali ponovno posaditi, če bodo rasli prehitro.

Pazite, da se listi ne prekrivajo, saj bi s tem vlažen zrak povzročil bolezni na listih. Temperature v tej fazi naj bodo 12 – 20 °C. Sadite zunaj sredi maja do junija 80 x 60 cm narazen.

Dodaj odgovor