24. 4. 2024

Gre za poljsko sorto paradižnika v obliki srca. Barva kože in mesa je nekoliko malinovo roza barve. Sočno plodovi so odlični za svežo porabo (odlične rezine paradižnika) in za pripravo tudi vaše najljubše omake. Ko enkrat preizkusite to sorto, so možnosti, da se bo iz leta v leto znašel na vašem seznamu za sajenje. 

Plodovi tehtajo do 200 g. Je zelo priljubljena sorta v baltskih državah in tudi v Rusiji. 

Semena paradižnika sejemo približno 1 cm globoko v semenski pladenj ali v majhne lončke ali celice, rahlo pokrijemo, zalijemo in postavimo na 10-18 °C na okensko polico, ogrevani rastlinjak ali razmnoževalnik. Sejte februarja do aprila. Kaljenje traja 8-11 dni.

Takoj, ko so sadike dovolj velike za presajanje, jih pikirajte. Presadite sadike v posamezne majhne lončke, ki jih boste morali še enkrat presaditi, če rastejo prehitro. Pazite, da se listi ne prekrivajo. Temperatura v tej fazi naj bo 12 – 20 °C. Sadite zunaj sredi maja do junija na 80 × 60 cm.

Zalivajte v sušnih obdobjih, zlasti ob cvetenju in ko paradižnik nastavlja plodove. Odstranite stranske poganjke in zaustavite rast rastlin, ko je nastavljenih 5 grozdov.

Dodaj odgovor