16. 4. 2024

Ime Luffa se nanaša na dve vrsti buč: Luffa aegyptiaca (nagnjena luffa, grebenasta luffa, kitajska okra ali zelenjavna buča) in L. acutangular aka L. cyclindrica (gladka luffa, egiptovska luffa).

Na Kitajskem se luffe navadno gojijo za gobice za čiščenje, zato plodove pustijo, da dozorijo na rastlini, dokler ne porumenijo ali rjavijo, nato pa jih olupijo, da razkrijejo matrico žilavih vlaknatih tkiv, ki delujejo kot čudovite naravne gobice. Gobice iz luffe so odporne, vendar neabrazivne in so kot nalašč za umivanje obraza, telesa, posode, tal ali avtomobila. Obrtniki celo uporabljajo rezine posušene gobice v milih, da ustvarijo lepa in uporabna okrogla mila iz luffe.

V mnogih drugih delih sveta uporabljajo predvsem cvetne brste, cvetove in ​​zelo mlade plodove (ki so po okusu precej podobni poletnim bučkam) v solatah in drugih jedeh. 

Lufe imajo rade polno sonce in dobro odcejeno, a vlažno zemljo, obogateno z obilico komposta ali dobro preperelega gnoja. Potrebujejo dovolj prostora.

Luffe potrebujejo dolgo sezono, da dozorijo (150 do 200 toplih dni), zato je priporočljivo, da jih posadite dovolj zgodaj v lončke in jih presadite na prosto, ko je vreme toplo in ustaljeno.

Že prve plodove, ki se pojavijo na rastlini, je treba pustiti, da dozorijo v gobice. Zreli so in pripravljeni za nabiranje, ko je zelena koža postala temno rumena ali rjava in se začne sama lupiti od vlaknin v notranjosti, bučka pa postane lahka. Pustite, da plod ostane na rastlini čim dlje, da se čim bolj razvijejo gobasta vlakna. Toda ne pozabite, da bučke poberete takoj, ko se pojavi nevarnost zmrzali.

O pripravi buče za gobico in uporabi za prehrano pa kdaj drugič. Dotlej pa si lahko ogledate video predstavitev: https://www.youtube.com/watch?v=7URztUj8Ozc

Zrele liffe

Dodaj odgovor