17. 4. 2024

Rumeni muškat je bela sorta vinske trte. Sinonimi so Gelber Muskateller, Beli muškat, Weissgelber Muskateller, Gruner Muskateller, Muskattraube, Schmeckende Weyrer, Weihrauch, Bily muskatel, Weier muskately, Bela dinka, Moscata bianca, Moscatel morisco, Muškat žuti.

V skupino Muškatov spada prek 150 sort, med katerimi sta v Sloveniji najbolj znana Rumeni muškat in Muškat Ottonel, ki sta sicer po izvoru povsem različna. Grški raziskovalci so med posameznimi sortami v skupini Muškatov ugotavljali genetsko različnost (Stavrakakis in Biniari, 1998).

Rumeni muškat pridelujejo v vseh treh vinorodnih deželah Slovenije. Velja za najstarejšo sorto, ki jo pozna človeštvo, izvira pa iz Male Azije. Menda je prav rumeni muškat sorta, ki jo je Noe vzel na svojo barko in jo rešil pred vesoljnim potopom. Je torej ena najstarejših sort plemenite vinske trte. V naših vinogradih jo omenjajo že najstarejši zapisi. Grof Breckerfeld s Starega gradu pri Otočcu ga v svojem poročilu iz leta 1780 navaja kot eno od sort v dolenjskih vinogradih.

Rodi srednje bogato in ima dolgo vegetacijsko dobo. Grozdje je srednje velikosti z debelejšimi jagodami zlato rumene barve, ki na soncu v polni zrelosti dobijo rjavo opečnate odtenke. Bogate primarne aromatične vonjave in okus zaznamo že v grozdju. Je občutljiva na pozebe in glivične bolezni.

Zasajenih 68 trsov v vinogradu. Zori v drugi polovici septembra.

Zasajena spomladi 2019

Dodaj odgovor