ŠAKŠUKA (ŞAKŞUKA / SHAKSUKA) – recept

Şakşuka je turška predjed. Sama jed se lahko pripravi z različnimi sestavinami, vendar so glavne vedno enake, to je jajčevci in paradižnikova-česnova omaka.  Pojdimo kar k sestavinam.

Za pripravi potrebujemo:
– 2 krompirja
– 4 velike paradižnike (priporočam pelate, ki jih olupite)
– 3 jajčevci
– 1 zelena paprika
– 1 čebula (po možnosti rdeča)
– 2 stroka česna
– 1 kozarec olivnega olja
– sol- črni poper
– malo mlete rdeče paprike
– timijan
– 1 limona
– sveži peteršilj

Priprava:
1. Jajčevce olupite in jih zrežite na kocke. V skledi jih namakate v slani hladni vodi eno uro.
2. Krompir olupite in zrežete na kocke. Stresite ga v ponev, prelijte z olivnim oljem in ga pražite do mehkega oziroma naj zlato zarumeni. NA koncu jih ocedite in stresete na papirnato brisačo.
3. Odcedite jajčevce in stresite v ponev z vročim oljem. Tako kot krompir jih pražite, da postanejo mehki oziroma zlato rumeni, ocedite jih in stresite na papirnato brisačo.
4. Olupite in na drobno sesekljajte čebulo. Olupite tudi paradižnike in jih zrežite. Zrežite tudi papriko na drobne kocke (1 cm).
5. V ponev zlijete malo olja in pražite čebulo toliko časa, da postekleni. Nato v ponev stresite narezano papriko in paradižnik. Začinite s soljo in poprom, timijanom ščepcem mlete paprike. Če želite, da je jed bolj pikantna, uporabite pekočo papriko. Kuhajte kakšnih 10 minut oziroma dokler se paprika ne zmehča.
6. Dodajte sesekljan česen in kuhajte še dve minuti. Odstavite in pokapljajte z limoninim sokom, v katerega ste na drobno sesekljali peteršilj.
7. V posodo (priporočam lončeno) stresete pražene jajčevce in krompir ter prelijete z omako, ki ste jo pravkar pripravili. Povrh lahko potresete nekaj peteršilja.
8. Če vam okus ustreza, lahko jed prelijete z nekaj jogurta.

Jed lahko jeste toplo ali hladno. Lahko kot samostojno, lahko pa z njo “prelijete” katero koli meso ali rižoto.

Author: rudibr

Dodaj odgovor