Paprike v kisli smetani

Za pripravo te čudovite priloge moramo imeti delno pekočo papriko. Po izvirnem receptu je seveda najboljša somborka. Recept je razmeroma enostaven. Pri nas je to zelo težko najti v trgovinah, v Srbiji pa je to prava specialiteta in niti ne tako poceni. 1 kg stane najmanj 5 €. V nadaljevanju vam bom predstavil recept.

Sestavine

– 1 kg paprike somborke (oziroma obvezno polpekoče)

– 400 g kisle smetane

– 500 g polnomastne skute

– 1 l polnomastnega mleka

– 250 g soli

Priprava

1. Najprej paprike očistimo pecljev in semen  Papriko na dnu rahlo zarežemo, posolimo z vseh strani in pustimo stati približno eno uro.

2. Mleko solimo, in ga pristavimo na štedilnik, da zavre. Nato ga postavimo in povsem ohladimo.

3. Kislo smetano dobro zmešamo s skuto.

4. Paprikam odcedimo tekočino, ki so jo spustile in napolnimo s pripravljenim nadevom.

5. Na dno posode najprej damo nekaj nadeva in nanj eno poleg druge z odprtino navzgor zložimo papriko.

6. Tako zložene paprike prelijemo s hladnim osoljenim mlekom.

7. Postopek ponovimo, tako da naložimo še nove plasti paprike.

8. Tako pripravljene paprike pustimo odprte pri sobni temperaturi okrog 48 ur. Prekrijemo jih lahko z gazo ali servisom  nikakor pa jih ne smemo zapreti.

9. V tem času redno odstranjujemo vso tekočino  ki se nabira na vrhu paprik.

10. Po dveh dneh posodo dobro zapremo in hranimo v hladilniku. Uporabne so nekako 3 do 4 mesece.

Dober tek!

 

Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.