O vremenu tako in drugače in dolgoročne napovedi

9. februar 2019:

V noči na ponedeljek in še v ponedeljek dopoldne bodo padavine, v nadaljevanju pa nas čaka stabilno vreme s precej sonca in temperaturami, ki so povsem primerne za ta letni čas. Vsaj v Sevnem bodo jutranje temperature malo pod nič, prek dneva pa bo nekatere dneve kar prijetno grel sonček, če ne bo vetra.

3. februar 2019:

V Evropi bo zaradi ciklona, ki nastaja na severu Atlantika v naslednjih dneh večinoma toplejše od dolgoletnega povprečja. To še posebej velja v naslednjih dneh za vzhodno in jugovzhodno Evropo. Bo pa razmeroma hladno v južnem Sredozemlju in severni Afriki. Tudi v Sloveniji bodo temperature malo nad dolgoletnim poprečjem. Nad Slovenijo bomo “posledice” ciklona čutili konec tedna, ko bo že oslabel, vendar bistvenih sprememb ne gre pričakovati.

28. januar 2019:

Dva dni oblačnega in suhega vremena je pred nami. V petek pa spet poslabšanje in do ponedeljka bodo pogoste padavine. Večinoma bo deževalo, proti koncu se lahko meja sneženja precej spusti. Potem pa je spet predvideno suho vreme. Po trenutnih napovedih membe vrednih količin snega ne bo tudi v prvi dekadi februarja.

26. januar 2019: V nadaljevanju dež in sneg

Pestro vremensko dogajanje bo v naslednjih desetih dneh predvsem južneje od nas, sredozemski cikloni pa bodo vsake toliko časa oplazili tudi Slovenijo. Že v noči na ponedeljek se bodo pričele padavine, vsaj po nižinah sprva kot dež, zato obstaja velika nevarnost poledice. V ponedeljek se bo meja sneženja spuščala, ponekod verjetno do nižin. Tudi v nadaljevanju bo vreme nestabilno in do petka bo občasno lahko rahlo snežilo ali pa bodo zgolj naletavale snežinke. Konec prihodnjega tedna pa spet sledijo padavine, vendar naj bi se otoplilo tako, da bo večinoma deževalo.

24. januar 2019: Vremensko dogajanje se bo spreminjalo iz ure v uro

Še včeraj sem pisal o hudem mrazu v Sloveniji. Vendar se stanje zelo spreminja in danes kaže, da vendarle ne bo tako mrzlo, bo pa prihodni teden vreme zelo nestabilno. Pričakali bomo vse: od dežja in snega do mraza.

Cikloni nastajajo v Sredozemlju, vendar nas večina le oplazi s svojim repom, glavnina dogajanja pa ostaja južneje v Sredozemlju, kjer pa doživljajo močne vetrove, snežna in dežna neurja.

23. januar 2019: Naslednjih 10 dni bodo tudi dnevne temperature večinoma pod lediščem

Že 2. januarja sem pisal o “sesutju” polarnega vrtinca (poglejte predstavitev spodaj, ki sem jo zapisal 2. januarja) in da običajno to v naših zemljepisnih širinah lahko vpliva po nekaj tednih, previdoma v treh, in da se bo v zadnji dekadi januarja močno ohladilo. To se je tudi zgodilo. In kaj nas čaka v nadaljevanju?

Cikloni nastajajo v Sredozemlju, vendar nas večina le oplazi s svojim repom, glavnina dogajanja pa ostaja južneje v Sredozemlju, kjer pa doživljajo močne vetrove, snežna in dežna neurja. Pri nas bo tudi naslednjih 10 dni mrzlo, tudi dnevne temperature se večinoma ne bodo dvignile nad ledišče. Mraz se bo nadaljeval tudi v začetek februarja. V tem času bo občasno snežilo, količina snega pa ne bo velika.

18. januar 2019: Zdaj bomo občutili posledice “razpada” severnega polarnega vrtinca

Pisal sem že o močnem segrevanju stratosfere za novoletne praznike. Posledice se seveda čuti nekaj tednov kasneje in to se je začelo dogajati prav zdaj. Današnje sneženje je bilo samo uvod v nadaljnje dogajanje. Zato lahko naslednjih deset dni pričakujemo zelo nizke temperature in občasno sneženje, marsikje v Sredozemlju in na Balkanu pa neurja z močnimi padavinami, ponekod tudi s poplavami, drugje lokalno pa s snežnimi meteži.

Kako bo to vplivalo na vreme v Evropi? Iznad Atlantika se bodo na zahodno in srednjo Evropo ter Sredozemlje premikali zračni sistemi, ki lahko v mnogih delih Evrope povzročijo hujša vremenska dogajanja, vključno s poplavami in ponekod močnim sneženjem z vetrom.

Predvidoma v torek se bo nad Anglijo oblikovalo korito hladnega zraka, ki se bo zelo hitro premikal in že v sredo dosegel Francijo in v četrtek Sredozemlje. Tu se bo jedro zadržalo, se dodatno okrepilo in se v petek približevalo Balkanskemu polotoku. Hkrati se bo v Sredozemlju razvil globok ciklon, hkrati pa bo prek srednje Evrope v Sredozemlje konec tedna prodrle zelo hladne zračne mase direktno iz arktičnega območja.

Vse kaže, da se bo razvil klasični globok ciklon nad Genovskim zalivom, ki se bo prek Italije premikal proti zahodnemu Balkanu. To pa lahko povzroči nevihte z močnimi vetrovi in padavinami, tudi poplavami, lokalno pa tudi močno sneženje.

Kako se bo vse skupaj razvijalo, bo jasno v prihodnjih dneh. Trenutno pa kaže, da naj bi se glavnina dogajala južneje od Slovenije in da bo ciklon zgolj oplazil Slovenijo. Vendar to še ni zagotovo. Zato vas bom v naslednjih dneh ponovno seznanil z dogajanjem.

13. januar 2018: Konec tedna tudi pri nas padavine, v nadaljevanju tudi sneg

V naslednjih dneh bodo vsaj po nižinah noči in jutra hladna, nekoliko višje malo manj. Do četrtka bo prek dneva nadpovprečno toplo za ta letni čas. Predvidoma v noči iz četrtka na petek se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne nekoliko okrepile. Večinoma bo deževalo, čeprav se bo počasi meja sneženja spuščala. Predvidoma se bo v noči na soboto toliko ohladilo, da se bo sneg spustil do nižin.

V naslednjih dneh pa bo zelo nestabilno, občasno bodo padavine. Seveda snežne. Te padavine bodo do nas prihajale v valovih, tako kot se to zdaj dogaja ob severnis trani Alp, seveda pa ne bo takšne količine padavin. Čeprav je konkretne količine trenutno nemogoče napovedati. Počakajmo, da gre tokratni polarni val mimo, potem pa bo že bolj jasno, od kod bo potem prišla ohladitev.

8. januar 2019: Nenavadno dogajanje na južni strani Alp

V zadnjih 24 urah je zračni tlak padel iz 1.024 na 1.006 mb. Hkrati je ob stalnem severnem vetru razmeroma toplo, čeprav je nad nami in v naši okolici nov arktični zrak. Le zakaj?

Na severni strani Alp se mrzel in vlažen zrak hitro dviga in zaradi prisiljenega dvigovanja nazaj stresa sneg (orografske padavine). Do prečkanja vrhov Alp proti jugu je ta zrak izgubil ogromno vlage in se ob spuščanju proti jugu segreva in suši. Zato kljub severnim vetrovom (imenujemo jih fen) v doline prihaja topel in suh zrak. In temu zraku ne more do živega niti vzhodni polarni zrak, ki potuje na naši vzhodni strani in seveda tudi nad nami. Ob vsem tem pa v bližini ne more nastati noben ciklon, ki bi tudi nam zagotovil padavine.

Kako pa vnaprej? Naslednjih 10 dni bodo približno podobne temperature, po desetih dneh pa bi lahko tudi pri nas dočakali padavine. Ali bo to sneg, je težko napovedati, ker pa vse kaže, da bi se takrat lahko tudi otoplilo.

No, poskusil sem vam po kmečko povedat, zakaj pri nas v Sloveniji ni snega in zakaj ni pretirano mrzlo, čeprav nad nami in v naši okolici dotekajo nove in nove polarne zračne mase.

Na spodnjih dveh slikah se zelo lepo vidi nevsakdanje zimsko dogajanje, ko k nam ne pustijo snega in mraza.

Slika vetrov, ki bodo povzročili novo veliko pošiljko padavin v JV Evropi.
Prejšnja slika močnih vetrov mistral, ki bodo razlog za močnejše padavine v JV Evropi. Zdaj pa objavljam še sliko vetrov, ki bodo povzročili močne valove med 3 in 6 m in bodo udarili jutri najprej ob obalah Sicilije in Malte, popoldne pa še na zahodne obale Grčije.

2. januar 2019: Pred nami so predvsem hladne noči, v drugi polovici januarja lahko prava zima s snegom

Z današnjim dnem nad naše kraje s severnimi vetrovi prihaja polarni zrak. zato se bo precej ohladilo. Mrzle bodo predvsem noči in jutra, nekaj dni pa bodo tudi dnevne temperature okrog ledišča. Omembe vrednih padavin v prvi trejini meseca še ne bo.

Arktični zrak, ki danes prihaja v vzhodno Evropo in del Balkana (Slovenijo bo zgolj oplazil), bo na območju BiH, Srbije, Črne gore, Grčije, Bolgarije in Makedonije ponekod prinesel velike količine snega. Ogromno snega bo tudi v Turčiji. Ponekod bodo temperature za 10 stopinj nižje od poprečja. Ob Jadranu bo ponekod pihala orkanska burja.

Velike količine padavin bodo tudi na Norveškem, kjer lahko ponekod zapade tudi meter svežega snega. Precej burno bo tudi na območju Baltika, kjer pa bodo poleg snega tudi močni vetrovi.

Kaže pa, da bo še hladnejša druga polovica januarja, ko nas lahko pričaka prava zima z mrazom in nizkimi temperaturami. Kje so morebitni vzroki za to?

Glede na to, da se je v teh dneh stratosfera nad arktičnim območjem močno segrevala, se vremenski modeli za drugo polovico januarja in začetek februarja močno spreminjajo. Stratosfera je trenutno toplejša kar za 65 °C! Že večkrat sem pisal o tem, da se ob severnem polu mrzel zrak vrti okrog zemlje. Pravimo mu polarni vrtinec. Zaradi visokih temperatur v stratosferi pa bo polarni vrtinec oslabel in se bo celo razdelil na dva ali več manjših vrtincev.

Trenutno kaže, da se bo razdelil na dva vrtinca. Vse kaže, da bo močnejši ostal nad Evropo, manjši pa nad severno Ameriko.

Zato je po trenutnih podatkih pričakovati, da bo ta vrtinec pljusknil v Evropo in prinesel mrzlo vreme s snegom. Sneženje nas lahko zajame med 16. in 18. januarjem. Koliko časa bo vtrajalo, še ni jasno.

*
Wikipedija:
Stratosfera je plast Zemljinega ozračja v višini med 15 in 50 km nad zemeljsko površino.

V stratosferi nastaja ozon iz dvoatomarnih molekul kisika ob pomoči intenzivnega sončevega sevanja, predvsem iz ultravijoličnega dela svetlobe. V stratosferi se nahaja približno 90 % vsega ozona v atmosferi. Najbolj je skoncentriran na višini 20 km.

V zgodnjih 70. letih 20. stoletja so se pojavila vprašanja o nevarnosti tanjšanja stratosferske plasti ozona zaradi antropogenih vplivov.

29. december 2018: Po novem letu ohladitev

Do novega leta bo v Sevnem z okolico povsem običajno vreme z nizkimi temperaturami ponoči in relativno visokimi prek dneva. Takoj po novem letu pa se bo občutno ohladilo in nekaj dni so lahko tudi dnevne temperature pod lediščem. Prva tretjina januarja naj bi bila temperaturno pod dolgoletnim poprečjem, v nadaljevanju pa lahko pričakujemo višje temperature od dolgoletnega poprečja. Tudi padavin v prvi trejini meseca še ne bo, vsaj omembe vrednih ne. Padavine se bodo predvidoma začele pojavljati okrog 10. januarja, ko pa bo popustil tudi mraz.

Februar? Nekje poprečno vreme, morda na trenutke celo pretoplo. Pa marec? Povsem običajen mesec.

Pri tem pa moram poudariti, da lahko zaradi nenehnega vrtenja zelo hladnih zračnih mas ob severnem polu pride do močnih inercijskih sil, ki izplunejo zelo mrzel polarni zrak proti jugu. Kdaj in na katerem delu zemeljske oble se bo to zgodilo oziroma se lahko zgodi, pa je skoraj nemogoče napovedati, zato nas lahko v tem primeru nizke temperature (polarni mraz) dosežejo že v nekaj dneh.

8. december 2018: Proti koncu decembra bo hladno

Naslednjih nekaj dni bodo dnevne temperature še nad dolgoletnim povprečjem, jutra pa bodo predvidoma pod povprečjem najmanj do sredine meseca. Predvidoma konec decembra prihaja ohladitev.

Začetek januarja naj bi bil še hladen, potem pa kaže, da bodo temperature večinoma nad dolgoletnim povprečjem.

9. julij 2018: Povprečno poletje brez večinskih valov in precej pogostimi padavinami

Z začetkom julija se vračajo poletne temperature, vendar bodo pogoste padavine, tudi posamezne nevihte, ki so lahko zelo močne. Julija sicer ne bo rekordno padavin, vendar bodo pogoste. Verjetno bo padavin manj v drugi polovici meseca. Temperature bodo julija v okviru dolgoletnega poprečja, bodo pa od dneva do dneva lahko precej nihale, še posebej ob morebitnem poslabšanju vremena. Sicer pa bodo povprečne temperature večinoma med 25 in 30 °C, ob kakšnem poslabšanju je možna tudi ohladitev. Vsekakor temperature v okviru dolgoletnih poprečij. Morda se zgodi, da bodo jutranje temperature vsaj v drugi polovici julija večinoma nad dolgoletnim poprečjem.

Pa avgust? Nekaj poprečnega. Temperature avgusta bodo večinoma med 25 in 30 °C. Zadnja tretjina meseca je lahko nekoliko hladnejša, torej pod dolgoletnim poprečjem.

Podoben naj bi bil tudi začetek jeseni.

28. junij 2018: Z začetkom julija se vrača poletje

Očitno je napoved za junij kar držala. Zadnja tretjina je temperaturno pod dolgoletnim poprečjem, pa tudi neviht je bilo kar precej. Tudi neurij ni manjkalo  V Sevnem sicer ni bilo toče, je pa klestila že kak kilometer proti zahodu.

Poglejmo v počitniška meseca. Z začetkom julija se vračajo poletne temperature in tudi padavin v začetku julija ni pričakovati  Nasploh bo v juliju relativno malo padavin in nekatere rastline znajo imeti nekaj težav, ker je bilo vse doslej kar dobro namočeno. Seveda pa se tako kot letos nasploh ne bomo mogli izogniti poletnim nevihtam. Temperature bodo julija v okviru dolgoletnega poprečja. Na prelomu v drugo tretjino meseca bo nekoliko toplejše, ko se bodo temperature kar povzpele prek 30 °C. Sicer pa bodo povprečne temperature blizu ali okrog 30 °C. Manjši padec temperatur pod dolgoletno poprečje je predviden za konec meseca. Morda se zgodi, da bodo jutranje temperature večinoma nad dolgoletnim poprečjem, nekje med 15 in 20 °C.

Pa avgust? Nekaj poprečnega. Lahko je sušno. Zadnja tretjina meseca je lahko nekoliko hladnejša, torej pod dolgoletnim poprečjem. Tudi padavin ne bo veliko. Temperature avgusta bodo večinoma med 25 in 30 °C.

Podoben bo tudi začetek jeseni.

9. april 2018: Do konca aprila bo pomladno toplo brez nevarnosti pozebe

Po nekaj letih vse kaže, da aprila ne bo snega in tudi nevarnosti za pozebo ni. V naslednjih dneh bo nadpoprečno toplo, pa tudi do konca aprila bodo normalne pomladanske temperature z občasnimi plohami, to pa se za april pravzaprav spodobi. Padavin ne bo veliko, tako da pretirane moče ali poplav ne moremo pričakovati. Za prvomajske praznike kaže, da bo prijetno vreme za kurjenje kresov. Če bodo temperature v naslednjih dneh nekoliko nad poprečjem, pa so lahko dnevne temperature v zadnji tretjini aprila malce pod poprečjem. Poglejmo še v maj. Običajen maj s temperaturami, ki bodo v okvirih dolgoletnega povprečja. Ogrelo naj bi se proti koncu meseca. Tudi ne kaže na pretirane količine padavin, zaradi visokih temperatur aprila pa je lahko več ploh in neviht. Letos smo lahko torej dokaj mirni glede morebitne pozebe. Hladen zrak smo porabili v februarju in marcu.

Z malce špekulcije poglejmo še v junij. Zadnja tretjina je lahko nekoliko hladnejša od dolgoletnega poprečja. Posameznim nevihtam pa se ne bomo mogli izogniti.

27. marec 2018: Za konec velikonočnih praznikov se bo vreme izboljšalo

Ob začetku velikonočnih praznikov se bo vreme poslabšalo. Sreda bo še suha, v četrtek popoldne pa se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo ponoči nekoliko okrepile. Lahko tudi zagrmi. V petek bodo lahko prek dneva manjše padavine. V noči na soboto nad bodo  spet zajele padavine. V soboto bo deževno, lahko pade med 10 in 15 mm dežja. V noči na nedeljo bodo padavine počasi oslabele. V nedeljo bo oblačno, možne so posamezne plohe  Ponedeljek naj bi bil suh, zjutraj pa bo sveže. V torek so že možne manjše plohe, verjetnost zadnje pa se poveča v sredo.

20. marec 2018:  Moker april 

Na prvi astronomski pomladni dan (pomlad se je pričela danes ob 16:15. uri) lahko zapišem svojo vremensko napoved za april. Do konca marca bo razmeroma hladno in večinoma suho. Aprila pa je pričakovati najmanj aprilsko vreme s pogostimi padavinami, pa tudi temperature najverjetneje ne bodo presegale dolgoletnega poprečja. Prej bo prehladen kot pretopel. Skratka, za kakšno kopanje ali sončenje vsaj za več dni skupaj ne bo. 🙂

18. marec 2018:  Kaj se dogaja z vremenom v teh dneh? 

Še pred nekaj dnevi je kazalo, da bo ta konec tedna skupaj s padavinami prišel tudi zelo mrzel zrak iz severa, pri čemer bi nam natreslo okrog 30 cm snega. Kje je zdaj ta mrzel zrak?

Tokratno dogajanje je bilo že od samega začetka nepredvidljivo in se je stanje spreminjalo iz ure v uro. Kaj se je pravzaprav dogajalo?

V Sredozemlju se je izoblikoval ciklon s toplim in vlažnim zrakom, na severu pa anticiklon. Na drugi strani je bilo predvideno, da svoje prispevajo tudi začne mase z zahoda, iznad Atlantika. Po prvotnem načrtu naj bi hladen zrak prodrl proti jugu skozi srednjo Evropo in Balkan do Sredozemlja in severne Afrike.

Žal sredozemski ciklon tega scenarija ni dovolil, svoje pa so prispevale tudi zahodne zračne mase  Zato se je mrzel zrak zadržal nad srednjo Evropo in britanskim otočjem, od koder bo zdaj v glavnini potoval proti Franciji in Španiji ter naprej v severno Afriko

Slovenijo bo oplazil predvsem rob tega anticiklona, zato bodo do jutri zvečer še možne manjše snežne padavine. Prek naših krajev bo šlo največ mrzlega zraka od srede do petka, zato bo takrat tudi največ sončnih žarkov, vendar ponoči zelo mrzlo. Konec tedna pa se bo za mrzel zrak umaknil. Pa tudi v nadaljevanju nič ne kaže na pravo toplo pomladansko vreme, saj bo še do sredine tedna ob jutrih pod ali okrog ledišča.

13. marec 2018:  Občutna ohladitev v drugi polovici marca

V soboto nas bo zajela močna ohladitev iz severa, kar je sicer nenavadno za ta letni čas in se zgodi le nekajkrat v stoletju. Na severu nastaja anticiklon, v Sredozemlju pa bo nastal ciklon. To je idealna priložnost za prodor zelo mrzlega zraka s severa. Čeprav je težko natančno napovedati, kje se bosta anticiklon in ciklon srečala, vse kaže, da bo del tega procesa tudi nad nami. To pa pomeni močno mešanje mrzlega in vlažnega toplega zraka, kar lahko povzroči močne padavine, bodisi dež ali sneg.

Vsekakor lahko v soboto pričakujemo okrepljene padavine, kako nizko bo segla snežna odeja je težko napovedati, zanesljivo pa se bo proces stika obeh ciklonov končal s snegom. V nadaljevanju pa nas čaka vsaj en teden mrzlega vremena, ko bodo jutranje temperature globoko pod lediščem (tudi pod -5 °C), pa tudi prek dneva bodo nekateri dnevi zgolj okrog ledišča. Vsekakor pa bodo temperature za okrog 10 °C nižje od dolgoletnega poprečja. Skratka nenavadno vreme za drugo polovico marca. Še bolj podrobno pa v naslednjih dneh.

10. marec 2018:  Razmeroma hladna in mokra pomlad

Vse napovedi kažejo, da bo letošnja pomlad res bolj mokra. V marcu kakšnega pomladanskega sončnega vremena, ki bi zdržalo več dni skupaj, skoraj ne moremo pričakovati. Z izjemo začetka marca, ko so bile temperature globoko pod poprečjem, bodo v marcu tako jutranje kot dnevne tamperature nekje v okviru dolgoletnega poprečja, morda malo pod njim. April morda ne bo tako moker, vendar tudi preveč topel naj ne bi bil. Jutranjetemperature bodo okrog poprečja, dnevne pa morda celo malo pod dolgoletnim poprečjem. In če pogledamo še v mesec mladosti. Naj bi bil bolj stabilen z več sonca in manj oblakov, temperature pa bodo v okviru dolgoletnega poprečja.

5. marec 2018:  Za obilnimi količinami snega v nadaljevanju dež in možnost poplav

Sneženje z nizkimi temperaturami se poslavlja. Jutri bo prenehalo snežiti, proti koncu ni izključeno, da bi sneg lahko celo prešel v dež. V nadaljevanju pa se bo otoplilo in občasno bo deževalo. Zaradi velikih količin snega, ki so bo pričel topiti in padlega dežja, lahko pride do manjših poplav v dolinah okrog Sevnega, kjer tečejo potoki. Vse pa kaže, da bo nestabilno vreme s prekinitvami trajalo vse do sredine aprila.

22. februar 2018:  Za polarnim mrazom bo prišla razmeroma vlažna pomlad

Polarni mraz, ki nas bo dosegel v nedeljo in bo na temperature vplival vsaj do petka prihodnji teden, se bo sicer potem umaknil, vendar to še ne pomeni, da lahko pričakujemo pomladno vreme v nadaljevanju. Marec bo nestabilen in razmeroma moker. Bo pa prvi pomladni mesec (meteorološka pomlad se pričenja 1. marca) s temperaturami nekje v poprečju.

Prav tako pa napovedi kažejo, da tudi pomlad ne bo pomlad, kot jo morda pričakujemo. Vreme bo precej nestabilno, pogosto bodo padavine, niso izključene tudi močnejše, ki lahko skupaj s taljenjem snega povzročijo tudi poplave. Nič kaj obetavnega za letošnjo pomlad.

20. februar 2018:  Precej snega in polarni mraz

Že en teden opozarjam na “peklensko” vreme za konec februarja in začetek marca. Ta konec tedna lahko pade veliko snega, če se bodo vsi vremenski parametri sovpadli. Potem pa nas bo dosegel “peklenski” mraz, tudi do – 20 °C. Podrobno na Vreme, kjer pričakujem tudi vaša mnenja in napovedi.

Razvoj je še malce nepredvidljiv, zato spremljajte tudi na www.vreme.club, kjer so poleg podatkov v živo tudi desetdnevne napovedi za Sevno z okolico. Bo pa relativno “hudo”, saj bodo temperature za okrog 10 do 15 °C pod povprečjem za ta čas.

In ne recite, da strašim in da je bilo nekoč to nekaj običajnega. Morda res, ampak vsaj v zadnjih letih takšnega vremena nismo bili vajeni!

Trenutno kaže, da bo tudi prva polovica marca temperaturno pod dolgoletnim povprečjem.

16. februar 2018:  O vremenu do začetka astronomske pomladi

Letošnji februar bo temperaturno nekje v povprečju, temperature bodo nižje od povprečja predvsem konec meseca.  Večjih padavin do konca meseca ni pričakovati.

Prva polovica marca naj bi bila bolj nestabilna s pogostimi padavinami. Tudi dnevne temperature naj bi bile pod povprečjem, podobno bo tudi v drugi polovici meseca. Bo nekako običajen mesec s soncem, dežjem in snegom. Kakšnih ekstremno nizkih temperatur pa naj ne bi bilo, z izjemo morda sredi meseca.

15. februar 2018:  O snežnih padavinah v prvi polovici februarja

Močno sneženje v začetku meseca nad ne bi smelo presenetiti. Januar je bil nadpovprečno topel zaradi jugozahodnih vetrov, ki so prinašali tople začne gmote  Zato nad naše območje ni mogel prodreti blagem zrak in je bilo tudi ozračje precej suho. Toda so bila topla  zato se je dneh î usnje strani tudi topil. Tudi količine so se z nadmorsko višino hitro manjšajo  Ko je bilo v Sevnem že 40 cm snega, je Litijo denimo le pobelilo. V nadaljevanju tudi ni bilo tako mrzlo kot je bilo sprva predvideno. Vpliv s toplega juga je bil vendarle še vedno premočan. Se bodo pa zimske razmere še nadaljevale vsak do začetka marca.

1. februar 2018:  O vremenskem dogajanju v zadnjih dneh

Vremensko dogajanje v zadnjem mesecu morda le ni tako nenavadno. Če pogledate moje napovedi avgusta lani o nadpovprečno toplem Sredozemskem morju, si delno tudi lahko razlagamo dogajanje to zimo. Januar je bil nadpovprečno topel ob stalnih zahodnih ali jugozahodnih vetrovih, ki so k nam prinašali zrak,  ki je posušil naše območje in hladen zrak sploh ni mogel prodreti v nižje plasti. Zato je bilo pri nas tako malo megle in posledično več sonca in toplih dni.

Zdaj k nam prihaja hladen zrak iz severa, vendar se bo kar pošteno namučil, da bo izpodrinil toplega, ki že dolgo prihaja in vztraja na našem območju. Zato se v zadnjih dneh spreminja stanje iz ure v uro.

Trenutno so že občasne padavine  Do sobote bo predvidoma padlo okrog 40 mm padavin, kdaj bo dež prešel v sneg, pa je težko napovedati. Lahko že danes zvečer, lahko šele v drugem delu noči, lahko pa šele jutri prek dneva, ko se bodo padavine okrepile. Zato je tudi debelino snežne odeje težko predvideti. Zato bom dogajanje spremljal tudi prek dneva in vremensko napoved osveževal, če bo potrebno. Spremljajte jo prek naslova www.vreme.club, kjer je tudi izhodišče za on-line podatke vremenske postaje Sevno.

19. december 2017:  Turobni dnevi z meglo ali nizko oblačnostjo

Pred nami so turobni dnevi z veliko megle in nizke oblačnosti. In tako naj bi bilo večino tedna vse dokler ne bo zapihal veter in premešal zraka. Toplotna inverzija, kar je seveda značilno v decembru za Sevno z okolico.

11. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes še napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Le občasno bo rahlo deževalo, padavin bo zelo malo. Zaradi odjuge in posledično taljenja snega in dežja jutri, pa lahko narastejo okoliški vodotoki na običajnih mestih.

10. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes, ponoči in jutri napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Res nas bo zajela topla fronta z razmeroma močnimi JZ vetrovi, tako da se bo tudi v Sevnem veter okrepil, padavine pa v tako močnem obsegu ne bodo segle do Sevnega, saj bo glavnina padavin v J, JZ in Z Sloveniji. Seveda pa je v dani situaciji vsakšen dež dodatna obremenitev za okoliške potoke. Seveda pa opozarjamo na možnost lomljenja dreves, saj bo pihal veter, obenem pa je sneg še vedno na drevesih in bodo ob morebitnem dodatnem mokrem snegu in dežju še dodatno obtežena in obremenjena. Zato previdnost ob tokratnem poslabšanju zaradi lomljenja dreves ne bo odveč.

10. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes, ponoči in jutri napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Res nas bo zajela topla fronta z razmeroma močnimi JZ vetrovi, tako da se bo tudi v Sevnem veter okrepil, padavine pa v tako močnem obsegu ne bodo segle do Sevnega, saj bo glavnina padavin v J, JZ in Z Sloveniji. Seveda pa je v dani situaciji vsakšen dež dodatna obremenitev za okoliške potoke. Seveda pa opozarjamo na možnost lomljenja dreves, saj bo pihal veter, obenem pa je sneg še vedno na drevesih in bodo ob morebitnem dodatnem mokrem snegu in dežju še dodatno obtežena in obremenjena. Zato previdnost ob tokratnem poslabšanju zaradi lomljenja dreves ne bo odveč.

9. december 2017: Sneg nad pričakovanji

Vremensko dogajanje v zadnjih 24 urah je bilo zelo pestro. Že včeraj dopoldne je pričelo deževati v zahodni Sloveniji, vendar so se padavine vse do sredine popoldneva večinoma zadrževale v zahodni Sloveniji, saj je v višinah že dotekal hladen zrak, ki pa močnih toplih in vlažnih tokov v nižjih plasteh ni mogel izpodriniti. Proti večeru se je vlažna zračna masa le zrinila tudi nad osredno in vzhodno Slovenijo in ob 22. uri se je v Sevnem ob močnih padavinah pričelo hitro hladiti. Dež je se v trenutku spremenil v sneg in ob 22:40. uri je pričelo močno snežiti. S presledki je močno snežilo vse do 7. ure danes, potem pa so se začele padavine umirjati. Med 22:40. in 7. uro je zapadlo točno 30 cm snega, kar je malce nad presenečenji, glede na včerajšnje dogajanje v zraku pa nič nenavadnega.

5. avgust 2017

  • Vir slike: Severe Weather Europe

    Ligursko in Jadransko morje se je letos ogrelo precej nad poprečne dolgoročne temperature. Zato bo ob koncu vročinskega vala dovolj izhlapevanja iz teh morij, da lahko v nedeljo popoldne iz zvečer ter ponoči tudi v Sloveniji izzovejo zelo močna neurja s vetrom, točo in močnimi nalivi. To velja za območje vzdolž celotnega dela obrobja južnih Alp, torej tudi Slovenije.  Nevihtni pas bo predvidoma potoval od severnega Jadrana, prek zahodne Slovenije proti severni Hrvaški. V Sloveniji bo najhuje z vmesno prekinitvijo nekje med 18. uro v nedeljo in 3. uro v ponedeljek zjutraj. Bodite pripravljeni, saj se vročina noče posloviti tako zlahka.

    .

    .

4. avgust 2017

  • Sredozemsko morje se je letos segrelo nadpoprečno. To je lahko znak za jesenska močna neurja in padavine, ki bodo povzročale poplave! Povsem logično. Zaradi pretoplega morja bo voda izhlapevala in te tople in vlažne zračne mase se bodo nad celino srečevale s hladnim zrakom. To še zlasti velja za severno Italijo, zahodno Slovenijo in severozahodno Hrvaško.
  • Današnje temperature naj bi ob Sredozemlju, predvsem pa na Balkanu dosegle rekordne vrednosti. Ne samo letos, ampak tudi v dolgoletni zgodovini merjenj temperatur zraka. Marsikje so se temperature morja dvignile do 30° C in to vsekakor ni dober znak za jesensko vreme.
  • Ob zaključku tokratnega vročinskega vala lahko na posameznih območjih ob vdoru hladnejšega zraka pričakujemo lokalno in širše zelo močna neurja z vetrom nalivi in točo.
Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.