O vremenu tako in drugače in dolgoročne napovedi

22. februar 2018:  Za polarnim mrazom še ne bo prišla pomlad

Polarni mraz, ki nas bo dosegel v nedeljo in bo na temperature vplival vsaj do petka prihodnji teden, se bo sicer potem umaknil, vendar to še ne pomeni, da lahko pričakujemo pomloadno vreme v nadaljevanju. Vsaj do sredine marca naj bi bilo še vedno dokaj hladno, vsekakor pa naj bi bil marec nestabilen in precej moker. Tako bo prvi pomladni mesec (meteorološka pomlad se pričenja 1. marca) bolj podoben mili zimi kot pomladi.

Prav tako pa napovedi kažejo, da tudi pomlad ne bo pomlad, kot jo morda pričakujemo. Vreme bo precej nestabilno, pogosto bodo padavine, niso izključene tudi močnejše, ki lahko povzročijo tudi poplave. Nič kaj obetavnega za letošnjo pomlad.

20. februar 2018:  Precej snega in polarni mraz

Že en teden opozarjam na “peklensko” vreme za konec februarja in začetek marca. Ta konec tedna lahko pade veliko snega, če se bodo vsi vremenski parametri sovpadli. Potem pa nas bo dosegel “peklenski” mraz, tudi do – 20 °C. Podrobno na Vreme, kjer pričakujem tudi vaša mnenja in napovedi.

Razvoj je še malce nepredvidljiv, zato spremljajte tudi na www.vreme.club, kjer so poleg podatkov v živo tudi desetdnevne napovedi za Sevno z okolico. Bo pa relativno “hudo”, saj bodo temperature za okrog 10 do 15 °C pod povprečjem za ta čas.

In ne recite, da strašim in da je bilo nekoč to nekaj običajnega. Morda res, ampak vsaj v zadnjih letih takšnega vremena nismo bili vajeni!

Trenutno kaže, da bo tudi prva polovica marca temperaturno pod dolgoletnim povprečjem.

16. februar 2018:  O vremenu do začetka astronomske pomladi

Letošnji februar bo temperaturno nekje v povprečju, morda bodo dnevne temperature nekoliko nižje od povprečja  Večjih padavin do konca meseca ni pričakovati, pa tudi začetek marca naj bi bil suh.

Prva polovica marca naj bi bila bolj nestabilna s pogostimi padavinami. Tudi dnevne temperature naj bi bile pod povprečjem, podobno bo tudi v drugi polovici meseca. Okrog 20. je možen porast temperatur. Bo nekako običajen mesec s soncem, dežjem in snegom. Kakšnih ekstremno nizkih temperatur pa naj ne bi bilo, z izjemo morda v začetku meseca.

15. februar 2018:  O snežnih padavinah v prvi polovici februarja

Močno sneženje v začetku meseca nad ne bi smelo presenetiti. Januar je bil nadpovprečno topel zaradi jugozahodnih vetrov, ki so prinašali tople začne gmote  Zato nad naše območje ni mogel prodreti blagem zrak in je bilo tudi ozračje precej suho. Toda so bila topla  zato se je dneh î usnje strani tudi topil. Tudi količine so se z nadmorsko višino hitro manjšajo  Ko je bilo v Sevnem že 40 cm snega, je Litijo denimo le pobelilo. V nadaljevanju tudi ni bilo tako mrzlo kot je bilo sprva predvideno. Vpliv s toplega juga je bil vendarle še vedno premočan. Se bodo pa zimske razmere še nadaljevale vsak do začetka marca.

1. februar 2018:  O vremenskem dogajanju v zadnjih dneh

Vremensko dogajanje v zadnjem mesecu morda le ni tako nenavadno. Če pogledate moje napovedi avgusta lani o nadpovprečno toplem Sredozemskem morju, si delno tudi lahko razlagamo dogajanje to zimo. Januar je bil nadpovprečno topel ob stalnih zahodnih ali jugozahodnih vetrovih, ki so k nam prinašali zrak,  ki je posušil naše območje in hladen zrak sploh ni mogel prodreti v nižje plasti. Zato je bilo pri nas tako malo megle in posledično več sonca in toplih dni.

Zdaj k nam prihaja hladen zrak iz severa, vendar se bo kar pošteno namučil, da bo izpodrinil toplega, ki že dolgo prihaja in vztraja na našem območju. Zato se v zadnjih dneh spreminja stanje iz ure v uro.

Trenutno so že občasne padavine  Do sobote bo predvidoma padlo okrog 40 mm padavin, kdaj bo dež prešel v sneg, pa je težko napovedati. Lahko že danes zvečer, lahko šele v drugem delu noči, lahko pa šele jutri prek dneva, ko se bodo padavine okrepile. Zato je tudi debelino snežne odeje težko predvideti. Zato bom dogajanje spremljal tudi prek dneva in vremensko napoved osveževal, če bo potrebno. Spremljajte jo prek naslova www.vreme.club, kjer je tudi izhodišče za on-line podatke vremenske postaje Sevno.

19. december 2017:  Turobni dnevi z meglo ali nizko oblačnostjo

Pred nami so turobni dnevi z veliko megle in nizke oblačnosti. In tako naj bi bilo večino tedna vse dokler ne bo zapihal veter in premešal zraka. Toplotna inverzija, kar je seveda značilno v decembru za Sevno z okolico.

11. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes še napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Le občasno bo rahlo deževalo, padavin bo zelo malo. Zaradi odjuge in posledično taljenja snega in dežja jutri, pa lahko narastejo okoliški vodotoki na običajnih mestih.

10. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes, ponoči in jutri napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Res nas bo zajela topla fronta z razmeroma močnimi JZ vetrovi, tako da se bo tudi v Sevnem veter okrepil, padavine pa v tako močnem obsegu ne bodo segle do Sevnega, saj bo glavnina padavin v J, JZ in Z Sloveniji. Seveda pa je v dani situaciji vsakšen dež dodatna obremenitev za okoliške potoke. Seveda pa opozarjamo na možnost lomljenja dreves, saj bo pihal veter, obenem pa je sneg še vedno na drevesih in bodo ob morebitnem dodatnem mokrem snegu in dežju še dodatno obtežena in obremenjena. Zato previdnost ob tokratnem poslabšanju zaradi lomljenja dreves ne bo odveč.

10. december 2017:  V Sevnem ne bo tako močnih padavin kot napovedujejo meteorologi za Slovenijo

Meteorologi za danes, ponoči in jutri napovedujejo močne padavine in razlivanje rek in potokov. To seveda ne velja za Sevno z okolico, saj na našem območju ne bo toliko podavin. Res nas bo zajela topla fronta z razmeroma močnimi JZ vetrovi, tako da se bo tudi v Sevnem veter okrepil, padavine pa v tako močnem obsegu ne bodo segle do Sevnega, saj bo glavnina padavin v J, JZ in Z Sloveniji. Seveda pa je v dani situaciji vsakšen dež dodatna obremenitev za okoliške potoke. Seveda pa opozarjamo na možnost lomljenja dreves, saj bo pihal veter, obenem pa je sneg še vedno na drevesih in bodo ob morebitnem dodatnem mokrem snegu in dežju še dodatno obtežena in obremenjena. Zato previdnost ob tokratnem poslabšanju zaradi lomljenja dreves ne bo odveč.

9. december 2017: Sneg nad pričakovanji

Vremensko dogajanje v zadnjih 24 urah je bilo zelo pestro. Že včeraj dopoldne je pričelo deževati v zahodni Sloveniji, vendar so se padavine vse do sredine popoldneva večinoma zadrževale v zahodni Sloveniji, saj je v višinah že dotekal hladen zrak, ki pa močnih toplih in vlažnih tokov v nižjih plasteh ni mogel izpodriniti. Proti večeru se je vlažna zračna masa le zrinila tudi nad osredno in vzhodno Slovenijo in ob 22. uri se je v Sevnem ob močnih padavinah pričelo hitro hladiti. Dež je se v trenutku spremenil v sneg in ob 22:40. uri je pričelo močno snežiti. S presledki je močno snežilo vse do 7. ure danes, potem pa so se začele padavine umirjati. Med 22:40. in 7. uro je zapadlo točno 30 cm snega, kar je malce nad presenečenji, glede na včerajšnje dogajanje v zraku pa nič nenavadnega.

5. avgust 2017

  • Vir slike: Severe Weather Europe

    Ligursko in Jadransko morje se je letos ogrelo precej nad poprečne dolgoročne temperature. Zato bo ob koncu vročinskega vala dovolj izhlapevanja iz teh morij, da lahko v nedeljo popoldne iz zvečer ter ponoči tudi v Sloveniji izzovejo zelo močna neurja s vetrom, točo in močnimi nalivi. To velja za območje vzdolž celotnega dela obrobja južnih Alp, torej tudi Slovenije.  Nevihtni pas bo predvidoma potoval od severnega Jadrana, prek zahodne Slovenije proti severni Hrvaški. V Sloveniji bo najhuje z vmesno prekinitvijo nekje med 18. uro v nedeljo in 3. uro v ponedeljek zjutraj. Bodite pripravljeni, saj se vročina noče posloviti tako zlahka.

    .

    .

4. avgust 2017

  • Sredozemsko morje se je letos segrelo nadpoprečno. To je lahko znak za jesenska močna neurja in padavine, ki bodo povzročale poplave! Povsem logično. Zaradi pretoplega morja bo voda izhlapevala in te tople in vlažne zračne mase se bodo nad celino srečevale s hladnim zrakom. To še zlasti velja za severno Italijo, zahodno Slovenijo in severozahodno Hrvaško.
  • Današnje temperature naj bi ob Sredozemlju, predvsem pa na Balkanu dosegle rekordne vrednosti. Ne samo letos, ampak tudi v dolgoletni zgodovini merjenj temperatur zraka. Marsikje so se temperature morja dvignile do 30° C in to vsekakor ni dober znak za jesensko vreme.
  • Ob zaključku tokratnega vročinskega vala lahko na posameznih območjih ob vdoru hladnejšega zraka pričakujemo lokalno in širše zelo močna neurja z vetrom nalivi in točo.
Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor