29. 3. 2024

Kdo je bil pravi Tito?

Marijan John Markul je 20. aprila 1955 vstopil v pisarno FBI v Los Angelesu in izpovedal šokantno zgodbo. Človek, ki se je tedaj predstavljal kot maršal Josip Broz Tito ni pravi Tito, ampak ruski agent, ki je prevzel Titovo identiteto.

Pravi Josip Broz naj bi izginil v Rusiji leta 1937. To je zapisano v FBI zabeležki iz začetka maja 1955. Tajni FBI dokumenti iz petdesetih let prejšnjega stoletja so namreč postali odprti za javnost.

Marijan Markul se je rodil v Livnu leta 1909, v ZDA se je preselil leta 1936, državljanstvo pa je po dveh letih dobil leta 1944, ker je med drugo svetovno vojno služil v ameriški vojski.

Poročilo pravi, da ni zanesljivo, kako točne so informacije, hkrati pa je zabeležena tudi njegova izjava, da je socialist in da želi posredovati informacije, ki bi lahko bile pomembne za varnost Združenih držav.

V zabeležki sestanka agenta FBI in Markula je zapisano, da je Markul leta 1953 obiskal Jugoslavijo in se je dvakrat sestal s Titom. Prvo srečanje je trajalo približno eno uro in ob tej priložnosti je opazil, da ima maršal Tito po pet prstov na obeh rokah. Markul je trdil, da je pravi Tito izgubil sredinec in kazalec leve roke. Dodal je, da je bil Tito, s katerim je govoril leta 1953, izobražen in je dobro igral klavir. Po drugi strani, je trdil, da je bil Tito neizobražen in kot je Markul vedel, ni znal igrati na klavir.

Med drugim je Markul trdil, da je bil Broz visok približno 180 centimetrov, ta “lažni” Tito pa naj bi bil visok le 160 cm. Markul je tedaj dejal, da je človek, ki se mu je v petdesetih letih predstavljal kot Tito, govoril z rahlim ruskim naglasom in da je govoril zelo potihem. Pravi Tito je govoril glasno in odločno.

Markul je trdil, da je bil pravi Tito precej bolehen in da je imel tuberkulozo in da je izginil v Rusiji leta 1937. Povedal je tudi, da je v poznih dvajsetih letih govoril s pravim Titom v Jugoslaviji, z njim pa se je srečal tudi v Parizu leta 1935 ali 1936, in dodal, da je trdno prepričan, da je ta človek pravi Josip Broz.

Po sprejemu pri maršalu leta 1953 je Marijan obiskal sestro v Zagrebu. Govorila sta o tem, ali je to pravi Tito, in se strinjala, da ni. Vsaj tako je dejal Markul. Sestra je rekla, da tudi ona in njen mož živita v prepričanju, da je Tito v Užički 15 običajen prevarant. Njen mož Boris Gorić je potrdil, da tudi on ni prepričan o Titovi identiteti in da se o tem šušlja po vsej Jugoslaviji.

V poročilu je navedeno, da niti njegova sestra in njen mož ne verjameta v to, da je na čelu Jugoslavije pravi Josip Broz Tito in da sta prvič začeli dvomiti leta 1937, ko sta slišala njegov glas na radiu in spremembo njegovega naglasa. Markul je zatrdil, da je njegov oče Ivan poznal pravega Tita, ker sta delala v istem kraju, in da se strinja, da gre za dva različna človeka.

Ivan Markul in Josip Broz sta delala v istem kraju, in Ivan je bil prepričan, da maršal v Beogradu ni bil isti kot tovariš Tito – sekretar Komunistične partije Jugoslavije.

Drugo srečanje s Titom leta 1953 je imel Markul v Zagrebu. Tokrat je Marijana in njegovo ženo Ingrid maršal skoraj popolnoma prezrl. Po tem sprejemu pri maršalu se je Markul ure in ure pogovarjal z Aleksandrom Rankovićem, za katerega je trdil, da je v resnici najmočnejši človek v Jugoslaviji.

Rankovič in Markul sta bila koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja skupaj v zaporu zaradi sindikalnega delovanja in v tem času sta si postala zelo blizu. Zato je Markul Rankoviću odkrito dejal, da ve, da je Tito v sosednji sobi ponaredek.

Za Rankovića je Markul trdil, da je bil glavni človek, zadolžen za varnost v Jugoslaviji, prav tako pa je v pogovoru z njim izrazil svoje dvome o tem. Ranković mu je odgovoril, da se ne sme obremeniti s takimi rečmi in da naj uživa za čas bivanja v Jugoslaviji. Ta preusmeritev teme s Tita je v Markulu samo povečalo dvom. Tako v FBI dokumentih.

Markul je agentu FBI je dejal, da po njegovem mnenju jugoslovanske oblasti skrivaj sodelujejo s Sovjetsko zvezo in da bo v kratkem vse postalo jasno. Izrazil je prepričanje, da bi se sovjetske oblasti enostavno rešile Broza, če bi to želele, in dodal, da lahko vse njegove izjave potrdi Živko Topalović iz Francije.

Živko Topalović, pravi Markul, je dobro poznal pravega Tita. Jugoslovanske oblasti so ga obsodile na 20 let zapora, zato je pobegnil v Francijo. Topalović je verjel, da je oseba, ki se predstavlja za Tita, dejansko ruski general Nikolaj Lebedev.

Markul ugotavlja, da se jugoslovanska vlada samo pretvarja, da je v sporu s Sovjetsko zvezo, da bi tako prejeli pomoč iz Združenih držav Amerike, in da nikoli ni prišlo do pravega razkola med obema državama.

Markul je obtožil jugoslovanske oblasti sodelovanja s Sovjeti in dejal, da bo v štirih ali petih mesecih to jasno vsem. Nadaljeval je z obtožbami in dejal, da je človek, ki se predstavlja kot Tito, v resnici ruski agent, ki izpolnjuje ukaze Sovjetske zveze.

Ko je torej v resnici bil Tito? Markul je sam dejal, da je nekaj let preživel v Rusiji in da misli, da je videl veliko ruskih agentov na ulicah Jugoslavije. Leta 1930 je odšel v Rusijo in mislil, da gre za urejeno družbo, a je bil ujet, ker ni izpolnjeval delovnih kvot. Ameriškim agentom je povedal, da je šele tri leta kasneje prek Sibirije pobegnil iz Rusije.

Markul je trdil, da se jugoslovanske oblasti pretvarjajo, da obstajajo nesoglasja z ZSSR, da bi dobili pomoč iz Združenih držav Amerike, in da v resnici ni nikakršnega razkola med Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo.

Vse to je zapisano v dokumentu FBI iz leta 1955. Zdaj pa sami presodite verodostojnost FBI dokumentov.

Dodaj odgovor