Spomladanska pozeba 21. aprila 2017

Stanje temperatur v Evropi 21. aprila zjutraj.

Na možnost pozebe sem prek vremenskih napovedi za Sevno z okolico opozarjal najmanj en teden. Žal se je napoved uresničila in v dobršnem delu Slovenije so bile temperature precej pod 0° C.

Že zvečer pa so napovedi kazale, da jo bomo v Sevnem odnesli dokaj poceni v primerjavi z okoliškimi kraji in dolinami, kjer so se temperature spustile tudi do -4° C. V Sevnem je bila denimo najnižja temperatura – 0,8° C, izmerjena ob 5.14. uri.  V nadaljevanju pa si poglejmo nekoliko podrobneje to dogajanje.

Že pred tem datumom se je na severu zemeljske oble ob Arktiki zaradi vrtenja zračnih mas zaradi velike inercijske energije odcepilo jedro hladnega zraka, ki se je zapodilo proti severni Evropi in kasneje proti jugu skozi srednjo Evropo proti Sredozemlju. V Sloveniji smo jo odnesli le z nizkimi temperaturami, drugod po Evropi pa je padlo tudi velike količine snega, še posebej v Skandinaviji, Nemčiji, Poljski, Češki, Slovaški, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Romuniji, za konec pa je zasnežilo tudi Turčijo. Stanje v nekaterih državah si lahko ogledate na fotografijah.

Francija

Hrvaška

Italija

Slovenija, Jezersko

Madžarska

Poljska

Romunija

Slovenija, Slovenske Gorice

Padavine so prek Slovenije odnesli močni vetrovi, če pa bi padalo bi bil to zanesljivo sneg kljub pozitivnim dnevnim temperaturam v tistih dneh. Dokaz za to je del SV Slovenije, kjer je občasno snežilo pri celo več kot 5° C.

Ponekod je bilo zelo hladno že jutro 20. aprila in marsikje v Sloveniji so se temperature proti jutru že spustile pod 0° C. Nižje temperature je preprečeval močan veter nad Sloveniji. Popoldne 20. aprila pa se je veter umiril, zjasnilo se je in nastopile so prave razmere za zelo nizke temperature.

Temperature 20. aprila ob 23. uri.

Temperature 21. aprila ob 7. uri.

V Sevnem se je začelo ohlajati 20 aprila okrog 18. ure, ko je bilo še 10° C. Okrog 22. ure je bilo samo še dobri 2° C, ob polnoči pa samo še 1° C. Temperatura je padla na oziroma pod 0° C ob 2. uri ponoči in se spustila na minimalnih -0,8°C ob 5:14. uri in tako vztrajala vse do belega dne. Tako nizke temperature pa seveda že povzročijo na mlade poganjke rastlin.

Vinska trta

Krompir

Kivi

Iz slik pa je razvidno, da je bilo prav območje Sevnega z najvišjimi temperaturami, četudi pod 0° C.  V Sevnem je naredilo nekaj škode na kiviju, vinski trti, nekaterih orehih in krompirju. Več škode je bilo že na Gornjem Vrhu ali Zagriču, ter na Poljanah proti Obli Gorici. Med tem pa so bile zelo nizke temperature v okoliških dolinah, kjer pa je pomrznilo tudi sadje.

Vir slik: Severe Weather Europe in Rudi Bregar

 

 

Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.