19. 4. 2024

Sibirska borovnica je trajna grmovnica, ki zrase v povprečju 60 – 80 cm visoko, največ pa do 1,50 m. Priporočamo jo kot nadomestilo za ameriško borovnico, saj je sibirska borovnica veliko manj zahtevna za gojenje (ne potrebuje kislih tal), poleg tega pa tudi bolj odporna na bolezni in škodljivce.

Sadimo jo v težja in rahlo kisla tla. Rada ima sončno ali polsončno mesto in precej vlage. Odporna je na nizke temperature, zato brez problemov prezimi tudi pri nas. Tudi cvetovi zdržijo -10 C. Najprimernejši čas za rez je v mesecu juniju, takoj po obiranju. Pri rezi izrezujemo starejše poganjke in redčimo. Poganjkov nikoli ne krajšamo, tako kot pri ameriški borovnici. Pri nas bolezni in škodljivci niso znani.

Cveti marca z belo-rumenimi cvetovi. Je samooplodna rastlina, vendar za boljšo oplodnjo in večje število plodov, priporočamo še opraševalno sorto Lonicera caerulea. Plodovi so temno modro obarvani, premera 1 cm, dolžine tudi do 4cm, ki jih obiramo od maja do junija. En grm lahko obrodi tudi do 2 kg plodov.

Plodovi so bogati z vitaminoma C in B, vsebuje številne minerale in betakaroten. Plodovi so sladkasto-kiselkastega okusa. Uživamo jih surove ali iz njih naredimo marmelade, džeme, sokove, kompote, peciva

Dodaj odgovor